Ohm - Hvad er ohm?

Måske lyttede man ikke helt efter i fysiktimerne, eller måske ligger det hele bare lidt langt væk.
Faktum er, at det for mange kan være svært at holde styr på, hvad der volt, watt og ohm, når vi snakker E-cigaretter og fysik generelt.
Inden vi starter på den helt store forklaring, er det værd at slå fast, at du sagtens kan få en god E-oplevelse med variabel voltmængde og med atomizers med forskellig mostand, selvom du ikke forstår fysikken bagved.

I sin simpleste og mest enkle form, handler det blot om at variere på voltmængden, indtil man opnår den damp, smag og throat hit, som man ønsker.
Du kan endvidere også eksperimentere med forskellige atomizers, der har forskellige modstande.

Der er dog også de mennesker, der gerne vil vide mere om fysikken bag, og det her er denne blogpost, kommer ind i billedet.
Da vi skrev denne blogpost, fandt vi hurtigt ud af, at det var en kompliceret størrelse af have med at gøre. Vi har derfor valgt at dele denne blogpost op i to. Først vil vi levere en introduktion til volt, watt og ohm, og herefter kommer der en mere avanceret forklaring, hvor vi blandt andet gennemgår Ohms lov.

Eleaf iStick Pico 75W TC Full Kit
Eleaf iStick Pico 75W TC Full Kit

389,00 kr

Hvad er Ohm?

Ohm er en enhed, man bruger til at måle modstand.
Essentielt, jo lavere modstand i din atomizer, jo større mængde elektricitet vil rende igennem den. Hvis du øger modstanden i din atomizer, vil mindre elektricitet løbe igennem den.
Så når du bruger en atomizer med lav modstand, og der derved flyder mere elektricitet igennem, vil du opleve følgende:

- mere varme bliver genereret af dit coil
- mere damp skabes
- du kan opleve en mere intens smag
- dampen bliver varmere

Afhængig af dine præferencer og ønsker til din E-cigaret, kan disse fire altså være positive.
Vi finder dog også nogle negative følger. Disse er:

- dit batteri bliver drænet hurtigere.
- batterilevetiden kan blive reduceret.
- E-væsken bliver opbrugt hurtigere.
- atomizerens levetid bliver reduceret
- større tilbøjelighed til at opleve et ”dry hit”.

Derfor giver det også sig selv, at hvis du bruger én med en høj modstand, vil de samme ting ske – bare med modsat fortegn.

Hvilken ohm-modstand skal jeg bruge i min clearomizer?

Der er ikke noget enkelt svar på dette. Det afhænger af dig og den damp og throat hit, du ønsker, ligesom det også afhænger af voltmængden, du kombinerer med ohmmængden.
Dertil kommer, at du også vil finde, at forskellige E-væsker opfører sig forskelligt, og at modstanden du vælger, har stor betydning på nogle smagsvarianter. Derfor er det i den grad et felt, hvor der er plads til at eksperimentere lidt for at finde den løsning, der passer bedst til ens ønsker.

Forklaring på E-cigaretter med variabel voltmængde

Modstanden i din atomizer er ikke det eneste, der styrer mængden af damp, smag og throat-hittet.
Det afhænger også af strømstyrken, der er i din atomizer.
Som vi har set, kan du få en mere intens oplevelse, hvis du mindsker mængden af modstand i din atomizer. Du kan ligeledes gøre det samme ved at øge strømstyrken, der er i din E-cigaret. Det kan lyde kompliceret, men typisk er det en let affære, hvis du har at gøre med en E-cigaret, hvor der er variabel voltmængde. Det kræver blot et par tryk på en knap eller lignende.
Og hvad så, hvis du ønsker endnu mere damp?
Så kan du kombinere en lav modstand i atomizeren med en større strømstyrke.
Du bør dog være opmærksom på, at en sådan kombination, hvor de to tal er henholdsvis meget lave og meget høje, kan betyde, at du brænder din atomizer af – eller i bedste fald får en kraftigt reduceret levetid.


Variabel voltmængde vs variabel wattmængde

Helt essentielt, kan forskellen imellem variable volt og variabel watt siges at være forskellen imellem en bil med automatisk gear og en bil med manuelt gear.
Med variabelvoltmængde kan du manuelt kontrollere strømstyrken (volt), der render igennem din E-cigaret. Mængden af energi, der rent faktisk kommer ud, vil afhænge af, hvordan modstanden i din atomizer agerer med den strømstyrke, der render igennem den.
Med variabel wattmængde, vil du i stedet for fortælle E-cigaretten, hvor meget strømstyrke, du vil have ud af den, frem for at fortælle den, hvor meget der skal rende igennem din atomizer. Den vil således selv producere det power output, du har brug for.

For at sige det på en anden måde... Watt er essentielt hvor meget power e-cigaretten producerer i output, mens volt omhandler hvor meget power, der skal sendes igennem E-cigaretten.
Det vil sige, at når du øger wattmængden, vil voltmængden også blive øget – og vice cersa.
Volt er dog ikke den eneste faktor, der påvirker wattmængden. Du skal også regne modstanden i dit coil med. Coils med lav modstand producerer mere smag, damp og varmpe ved en lavere voltmængde end coils med høj voltmængde, fordi de bruger flere watt.

Hvis du eksempelvis har en 1,8 ohm coil, der bruger 3,7 volt, vil du få et output på ca 7,3 watt.
Omvendt, hvis du ændrer dit coil til en højere mostand – eksempelvis 2,8, vil du hurtigt opleve en nedgang i smag, dampproduktion og varme, ligesom wattmængden vil blive lavere – omkring 4,4 watt. Derfor vil du være nødt til at øge voltmængden for at øge wattmængden, hvilket giver en bedre E-oplevelse.
Fordi coils med lav mostand bruger flere watt, vil de ofte også genere mere varme, og de kan risikere at brænde hurtigere ud end et coil med høj mostand vil.


Hvad betyder mAh i i E-cigaretbatterier?

Du har sikkert set ”mAh” i forbindelse med E-cigaretbatterier. ”mAh” er vigtigt, da det bruges til at se på, hvor længe et batteri kan holde. Hvis vi bruger vores analogi om bilerne igen, kan volt siges at være benzinen, mens mAh er størrelsen på benzintanken – jo større tanken er, jo længere kan bilen køre, før den skal tankes igen. ”mAh” står for milliamps per hour. Det kommer vi mere ind på om lidt.


Hvad er ”Sub Ohm”?

Vi har set på, at hvis du nedsætter modstanden i dit coil, og samtidig øger mængden af volt, vil vi opleve mere damp, et større throathit og nogle gange mere smag.
Sub-ohming tager dette til ekstremerne ved at dampe med en modstand på under 1 ohm, hvilket er utroligt lavt. Dette producerer massive mængder af damp, men det slider også på både batteri og coilet i din clearomizer.
Det bruges ofte på mekaniske mods uden nogen elektrisk sikkerhedsinstallation, hvilket øger risikoen for eksploderende batterier, hvis det ikke bruges korrekt.
Indtil for nylig har sub-ohm-vaping være lukket land for de erfarne dampere, der ønskede at flytte grænser med genopbyggelige atomizers.

iSmoka Eleaf iStick 50w
iSmoka Eleaf iStick 50w

Ikke på lager


Avanceret forklaring af volt, watt og ohm for dampere

E-cigaretter er utroligt simple kredskøb, der omfatter et batteri, en kontakt og et coil. Her vil vi gennemgå nogle af de begreber, vi allerede har berørt, på en mere avanceret måde.


Milliamperetimer (mAh)
En milliamperetimer er en tusindedel af en amperetime (Ah). Begge bruges til at måle et batteris kapacitet. En højere rating betyder større kapacitet. Bemærk, at mAh kun bruges til at måle kapacitet, og det skal derfor ikke forveksles med volt.

Ampere
Ampere, nogle gange forkortet amps, måler mængden af den konstante strøm.
Ampere defineres som antallet af elektroner, der passerer igennem et kredskøb på ét sekund.

Volt
Volt måler mængden af den potentielle energi imellem to punkter i et kredskøb.
Et punkt vil være mere ladet end det andet. Forskellen imellem ladningerne på de to punkter kaldes volt.

Watt
Watt måler mængden af strøm, der bliver konsumeret af en elektrisk enhed.

Ohms lov
Ohms lov omhandler en beregning, der viser forholdet imellem volt, ampere og ohm.

U = mængde volt
I = mængde ampere
R = mængde ohm

Loven siger, at hvis man kender to af værdierne, kan man altid udregne den tredje. Dette gør man ved brug af formlen U = I x R.
Hvis du således eksempelvis bruger et coil på 0,5 ohm (meget lavt) med et batteri, giver dig 4,2 volt, kan du bruge Ohms lov til at udregne, hvor mange ampere kredsløbet dræner fra batteriet.
Ved hjælp af simpel matematik isolerer vi ampere (I), hvilket giver:

I = 4,2/0,5 = 8,4A. Det giver altså 8,4 ampere.
Dette er brugbart for dampere, der ønsker at bygge deres egne coils. Tallet, du får ved at bruge Ohms lov, er særdeles værdifuldt, da du ikke bør dampe med et coil, når du ikke kender dets modstand eller et batteri med ukendt volt-output.