Chat with us, powered by LiveChat

Dag-til-dag levering

Fri fragt over 350,-

5 stjerner på Trustpilot

Over et år siden

Temperaturkontrolleret dampning: alt, hvad du behøver at vide

Temperatur kontrol i modsElektroniske cigaretter og teknologien bag har udviklet sig exceptionelt meget de sidste par år, og intet tyder på, at denne udvikling stopper lige foreløbigt.

De første enheder var enten fuldt ud automatiserede eller leverede en konstant, justeret spænding til forstøveren. Det var tilsyneladende ikke nok for den kræsne forbruger, og derfor blev der altså opfundet modifikationer, der tillod dig at ændre spændingen til akkurat dine behov.

Det næste skud på stammen af ny teknologi inden for området var herefter modifikationer, der gjorde strømmen/energien en variabel. Disse mods gjorde egentlig det samme som dem, der ændrede spændingen, men på en mere praktisk måde. Modifikation/moddet kunne detektere modstandsdygtigheden i dit væge/coil, så selv hvis du skiftede coils, ville enheden justere spændingen for at levere den strømydelse, du gik efter.

Det nyeste punkt på listen er temperaturkontrol, og dette er allerede blevet en must-have feature på din E-cigaret enhed. Den første temperaturkontrolchip var Evolv DNA40, der udkom sidste år, men den har allerede fået en masse konkurrenter på markedet.

Konceptet bag temperaturkontrol er ganske simpelt. I stedet for at vælge den spænding eller det strømoutput, som moddet burde levere, bestemmer du, hvilken temperatur din forstøver skal køre på. Når du trykker på startknappen, vil moddet overvåge temperaturen og ud fra denne automatisk justere strømmen til at bringe coilet op til denne temperatur så hurtigt som muligt for så at holde den der.

Temperatur har stor indvirkning på, hvordan du oplever din smag. Hvis det er for varmt, vil det smage brændt, og hvis det er for koldt, vil det slet ikke fordampe. Ydermere, så har enhedens evne til at holde coilet på den bestemte temperatur også betydning for, hvor meget damp du får.

Hvis der bliver leveret mere E-væske end enheden kan håndtere, vil temperaturen falde. Hvis den derimod ikke får nok væsketilførsel, vil temperaturen stige, indtil du rammer et tørt sug – og det er ikke gode nyheder. For at få den damperoplevelser, du leder efter, er det optimalt, at coil-temperaturen, som du sætter den til, er konstant.

Afgrænset arbejde

Med dette kommer der naturligvis nogle tekniske udfordringer, og den største er ubetinget, at mods ikke som udgangspunkt kan detektere, hvor varmt coilet er.

Det ville være muligt at konstruere en forstøver med en indbygget temperatursonde, der kunne sende informationer til chippen i moddet, men der er dog ingen måde at få det til at arbejde sammen med en 510 connector – der er ganske enkelt ikke nok forbindelser. En 510 connector er allerede fuldt forbundet til at kunne bære strømmen til coilet, og det er derfor ikke muligt at tilføje ekstra forbindelser. Temperaturkontrol ville slet ikke være lige så attraktivt, hvis det betød, at du ikke kunne bruge din yndlingsforstøvere.

Heldigvis så kom Evolv med en løsning til dette problem, og det er også denne samme teknik, der bliver brugt i alle andre temperaturkontrollerede chips. Det er en løsning baseret på en viden om metaller i elektronik, som Evolv bekendt arbejder med. Modstanden i et stykke metal – som dit forstøver-coil – er ikke fastlagt eller stationær. Den varierer under nogle forudsætninger og en af disse er en ændring af temperatur.

Videnskabsadvarsel

Metal er en god leder af elektricitet, fordi hvert atoms elektroner ikke er fast bundet.

Når der er en spændingsdifference mellem hver ende af metallet, er elektronerne tiltrukket af den positive terminal, og de vil derfor bevæge sig i den retning, hvilket tillader batteriet at tilføje flere elektroner gennem den negative terminal. Elektronerne kan dog ikke bevæge sig frit; de skal bevæge sig gennem en masse af atomer, som alle vibrerer en lille smule.

Hvis temperaturen stiger, vil der være mere energi i metallet og atomerne vibrerer mere energisk, hvilket betyder, at det er sværere for elektronerne at presse dem selv igennem. I dampertermer betyder det, at modstanden er øget.

Dit temperaturkontrollerede mod måler faktisk ikke temperaturen, men derimod modstanden, hvilket alle moderne mods kan, for derefter så at spore hvordan den ændrer sig. Medmindre du har frosset dit mod til temperaturer, hvor nitrogen bliver flydende (hvilket vi ikke kan anbefale), så er forholdet mellem temperatur og modstand ganske forudsigeligt. Øget resistens/modstand giver altså chippen informationer om en øget temperatur.

Renhed er en dyd

Chippens evne til at finde ud af, hvad der sker med coilet, har selvfølgelig sine begrænsninger. Eksempelvis kan chippen ikke detektere helt præcist, hvad coilet er lavet af.

Det er et problem, fordi forskellige metaller – specielt legeringer som fx kanthal – ændrer resistens i forskelligt tempo, når de bliver opvarmet. For at chippen skal virke, skal coilet være lavet af rent metal og ikke legeringer. Og selv ikke engang alle slags rene metaller virker.

De første coils, der var egnede til temperaturregulering var lavet af Ni200; en meget ren form af varmebehandlet nikkelkabel. Ni200 er stadig det klart mest populære til disse coils, selvom titaniumbaserede coils er ved at gøre sit indtog på markedet. Begge disse metaller er varmeresistente og er gode ledere af strøm, hvorfor de er ideelle til at lave coils, der bliver brugt i dampning med høj kraft og intensitet.

Som det er lige nu, er det ikke muligt at lave en chip, der kan analysere coilet og udlede, hvilket slags kabel, det er lavet af, men det er muligt at lave et, som kan genkende en eller to specifikke typer baseret på deres elektriske karakteristika.

Er coils med nikkel ufarlige?

Der har været en del bekymringer om, hvorvidt coils med nikkel er ufarlige eller ej. Der er to hovedproblemstillinger, der har lagt grobund for bekymringer; udvaskes nikkel ved varme eller eksponering af E-væske, og kan nikkel fremkalde en allergisk reaktion?

Videnskabelig embedsmand Tom Pruen har desuden udtalt følgende om nikkel i coils:

-        Siden nikkel allerede udgør et stort komponent af coils i elektroniske cigaretter, og at niveauerne af nikkel fundet i dampen har været utroligt lave, vurderes brugen af rene nikkel coils ikke som skadeligt. Faktisk er brugen af nikkel coils i temperaturkontrollede mods med til at reducere risikoen for skadeligt brug, fordi coil-temperaturen for det meste hænger sammen med udledningen af metaller, og i temperaturkontrollerede coils er disse tilfælde mindre ekstreme. Dette skal naturligvis gennemgås, når umiddelbar data er tilgængelig på området, men på grund af ovenstående grunde, så er det mere sandsynligt, at dataene er forsikrende frem for bekymrende. 

Når du tænder op

Et temperaturkontrolleret mod vil have en menu, hvori du kan skifte mellem VW (variable wattage) og TC (temperature control). Du kan styre temperaturen på præcis samme måde, som når du justerer volt og watt. Dette gøres på en såkaldt iStick, hvor du holder en lille knap nede mellem op- og nedcontrollerne.

Her finder du en lang række af temperaturer tilgængelige. Med en iStick TC40W kan du gå til alt mellem 100 og 315 grader celsius. En lavere temperatur giver dig en køligere, tyndere damp, mens højere temperatur sikrer dig større og tykkere skyer af damp. Som med VV (variable voltage) og WW (variable wattage) er det bedst at arbejde din vej op fra den lave ende, ind til du rammer det perfekte spot for dig.

Når du er i TC mode, vil dit display på iSticken vise det relevante information. I stedet for at vise dig, hvor lang tid du har dampet i, som den gør i VW-mode, vil den fortælle dig temperaturen på dit coil. Når du ændrer temperaturen, vil tallet stige hurtigt på din iStick, ind til den rammer det punkt, du har ønsket. I TC-mode vil det også stå på din skærm, hvor mange watt, der bliver brugt på at nå den ønskede temperatur, hvilket altid er rart at vide. 

Er det så det hele værd?

TC mod

Det er ikke så simpelt igen at dampe med TC. Det er ikke nok at købe et nyt mod og sætte det op til den perfekte temperatur, men det er også nødvendigt at skifte dine coils og potentielt set din forstøver.

Så er den nye teknologi prisen værd?

Det korte svar er ja af to grunde. Først og fremmest giver temperaturkontrol dig en konsistent dampning. Når du har forsøgt dig lidt frem med det og fundet de indstillinger, der passer dig, så slipper du dampning, der afviger en smule fra gang til gang. Hvis du vil have en enhed, der sikrer dig den absolut mest konsistente oplevelse fra gang til gang til den allersidste dråbe af E-væske, så giver TC dig det.

Den anden grund er måske ikke den vigtigste, men udefra set af folk, der går meget op i helbred, vil den fremstå meget relevant. En af grundene til, at forskere har fundet høje niveauer af formaldehyd i dampen fra elektroniske cigaretter er på grund af tørre sug. Ingen damper med vilje tørre sug, men det hænder, når man eksperimenterer, bruger sit udstyr forkert eller ganske enkelt bare løber tør for E-væske uden, at man opdager det. Ved brug af et TC-mod løses dette problem. Når moddet detekterer en pludselig forøgelse af temperatur, bliver volten sat ned for at kompensere. Coilet bliver derved på den rigtige temperatur, vægen er sikker, og de sidste par dråber bliver omsat helt korrekt i stedet for at afbrænde.

Med TC-moddet, så er tørre sug og derved potentiel formaldehydindtag noget, der hører fortiden til.

Varmen er skruet op 

Temperaturkontrol er kommet for at blive. Det har en masse fordele i forhold til ældre modeller, hvoraf den største klart er, at du undgår tørre sug. Det er både mere ufarligt samtidig med, at din damperoplevelse bliver mere konsistent. Med TC-moddet presser du det absolut bedste ud af din enhed til den allersidste dråbe – med andre ord kan du altså effektivisere din dampning med dette mod.

Ligesom med VV og WV er TC-moddet endnu et skridt i den rigtige retning i forsøg på at tilbyde de absolut bedste muligheder til dig, der søger de bedste løsninger på markedet. Om et år vil TC-dampere udgøre majoriteten af alle dampere.