Hvordan du opbevarer E-væske i tilfælde af en zombieapokalypseZombie

Når landet falder fra hinanden på grund af hjernehungrende zombier, der har gjort de faktiske græsmarker til deres evige græsmarker, står du over for større problemer end beskyttelsen mod zombier: Din damperbutik vil lukke, og din forsyning af E-væske vil hurtigt forsvinde. Denne problemstilling har kostet os mange søvnløse nætter, så vi bad Lee Johnson om at finde frem til de bedste løsninger, skulle en zombieapokalypse bryde ud.

En af de første E-væsker, som jeg virkelig elskede, var den med smagen af sød banan. Det gik hurtigt fra en, jeg blot brugte hele dagen enkelte dage om ugen til at være den, som jeg brugte hele dagen alle ugens dage, og derfor tømte jeg naturligt nok meget hurtigt en sådan flaske. Så gik det op for mig, at jeg jo er en anmelder, og at jeg egentlig burde skrive noget ned omkring smagen, før flasken er tom. Så det gjorde jeg. Da jeg var færdig, var der stadig en smule tilbage i flasken, som jeg så valgte at gemme som en lækkerbisken til trænge tider. Jeg skulle altså opbevare den et sted, men da jeg stadig var en relativ ny damper på det tidspunkt, havde jeg ingen viden for opbevaring af E-væske. Jeg efterlod den derfor bare på hylden blandt de andre flasker og fortsatte min videre daglige færd.

Jeg har svært ved at sætte ord på den skuffelse, der forekom, da jeg adskillige måneder senere løb ind i sådanne trænge tider. Jeg fyldte min beholder op med den tidligere så fantastiske væske, men smagen var død og begravet. Tilbage var blot minderne og en lettere pebret smag, der på ingen måde var i nærheden af det, jeg huskede som en frugtig og fyldig banansmag. Jeg kunne kun bebrejde mig selv. Det havde været nemt at finde ud af, hvordan E-væske skal opbevares for at kunne nyde de sidste dråber på et senere tidspunkt, men jeg var for uvidende. Jeg var derfor nødt til at købe mere, men hvad kunne jeg havde gjort? Hvordan sikrer du, at smagen ikke dør ud, så du kan nyde hele flasken uden at tømme den på en gang?

Fra et damperperspektiv naturligvis. Fra et overlevelsesperspektiv kan det være svært at anvende følgende tips, men i det mindste kan du nyde en sidste omgang damp, før du bliver revet i småstykker af en flok blodtørstige zombier.

Tutti Frutti Bubblegum
Tutti Frutti Bubblegum

Ikke på lager
Tobacco
Tobacco

Fra 25,00 kr

 

E-væskens fjender: Varme, lys og luft

Sol, varme og luft

De grundlæggende regler for, hvordan du bør opbevare din E-væske kommer fra forståelsen af, hvad du bør holde dine flasker væk fra. Nikotinekspert doktor Jacques Le Houezec påpeger, at lys og luft vil få nikotin til at oxidere, hvilket resulterer i et farveskift uden at påvirke væskens egenskaber. Han siger dog også følgende:

-        "Jeg ville være mere bekymret for smagene. De forringes helt sikkert hurtigere end nikotin."

Han uddyber yderligere med:

-        "Det kunne ændre smagen, men ikke dampningseffekten. Nogle smage, især dem, der smager af tobak, chokolade eller kaffe, kan blive mørke med tiden, hvilket formentlig skyldes luftoxidering. Dette burde ikke være en bekymring, men jeg anbefaler alligevel at holde dem kølige og væk fra lys."

Dette råd går hånd i hånd med MSDS (Material Safety Data Sheets) og den generelle rådgivning på området udarbejdet af producenter, der sælger E-væske.

Hvordan påvirkes E-væske af varme?varme

Problemet med varme kommer i forbindelse med, hvordan nogle kemiske interaktioner fungerer generelt set: Hvis noget er varmere, har dets molekyler mere energi, og det kan være nok til at gøre dem i stand til at interagere med andre ingredienser eller helt at nedbryde til mindre komponenter. Dette ville ikke være et problem, men de specifikke kemiske forbindelser giver smagen i din E-væske, så hvis nogen af dem ændrer sig, vil det også ændre smagen af din E-væske.

Hvordan påvirkes E-væske af lys og luft?

Du bliver rådgivet til at undgå lys og luft, når du opbevarer din E-væske, på grund af effekterne af UV-belysning og reaktionen mellem nikotin og oxygen. Oxygen reagerer med nikotin og producerer cotinin (denne oxideringsproces involverer tabet af to hydrogenatomer og tilføjelsen af ét hydrogenatom), og UV-lyset hjælper denne proces på næsten samme facon (dog vigtigt at understrege, at det ikke er helt det samme) som med opvarmning. Jo mere denne reaktion sker, des mindre nikotin vil der være tilbage i din E-væske. I de fleste tilfælde vil denne effekt dog ikke kunne mærkes, med mindre du er virkelig skødesløs i din opbevaring. Problemet med oxygen kan ikke helt undgås, fordi noget luft vil blive opløst i din væske, men de negative effekter vil i den grad formindskes jo mere du holder den væk fra lyset.

Det grundlæggende råd er enkelt: Hold din E-væske væk fra varme, lys og luft. (Og zombier!)

Langtidsopbevaring af E-væskeKøleskab - langtidsopbevaring af e-væske

Ændres noget, når det skal opbevares over en længere periode af tid? Kan man opbevare sin E-væske i køleskabet eller fryseren? De samme grundlæggende regler gælder stadig, men opbevaring over længere tid giver også nogle potentielle risici. Først og fremmest er plastikflasker gode til opbevaring over kort tid, men de er ikke ideelle for længere tids opbevaring (mere end et par måneder): brug i stedet glasflasker – i hvert ind til de bliver bandlyst af EU næste år. Dette er, fordi plastik kan interagere med E-væsken og som forklaret i det ovenstående, så kan enhver kemisk reaktion ændre smagen på din juice. Ydermere så kan plastikflasker faktisk godt optage oxygen, selvom de lukker de fleste partikler ude. På et pænere sprog er de permeable, og siden luft forringer og ændrer E-væsken, er dette ikke en god ting. Hvor meget luft, der kommer igennem, afhænger af typen af plast. Overordnet set så er plastik af højere kvalitet mindre permeable, men glas er suverænt den bedste løsning, hvis du helt vil forhindre gennemtrængningen af luft.

Skal du opbevare E-væsken over længere tid, er køleskabet det ideelle sted. Dette er for de samme grunde, som det meste mad kommer i køleskabet for: dårlige kemiske interaktioner sker i mindre grad, fordi molekylerne har mindre energi, og fordi bakterier ikke kan lide kolde temperaturer (ikke desto mindre er propylenglykol antibakteriel uanset). Doktor Jacques Le Houezec bekræftede også, at både frysning og nedkøling af E-væske er helt fint. Dine E-væsker vil højst sandsynligt ikke fryse ned, men da vi eksperimenterede med en enkelt E-væske, virkede det som om, at noget af smagen gik tabt. Det eneste man skal bide mærke i, hvis man vælger at fryse væsken eller putte det i køleskabet, er, at væsken vil blive tykkere, hvorfor man skal lade det ”tø op” ved normale stuetemperaturer, inden man fylder sin beholder op. Den vil ikke fryse helt til, fordi både PG og VG har lave frysepunkter. Mens ren VG ville fryse til ved normale frysertemperaturer, ville dette kun ske med din E-væske, hvis VG-procentdelen er over 80.

T-Juice - Clara-T
T-Juice - Clara-T

49,95 kr
T-Juice - High Voltage
T-Juice - High Voltage

49,95 kr
T-Juice - TY-4
T-Juice - TY-4

49,95 kr

Hold dine børn og dyr sikre Hund og barn

Noget andet, du bør overveje, når du opbevarer din E-væske, er at holde det så langt væk som muligt fra nysgerrige børn og kæledyr. Kort fortalt så er nikotin giftigt (ligesom mange andre husholdningsartikler), og der kan ske dårlige ting, hvis du ikke er forsigtig og eftertænksom, når du opbevarer din E-væske. Du tror måske, at dine børn er sikre, fordi dine flasker er børnesikrede, men når noget er børnesikret betyder det faktisk bare, at det er mere modstandsdygtigt over for børn. Der findes altså ingen garantier for, at et barn ikke kan åbne en børnesikret flaske, selvom ordet børnesikret antyder 100% sikkerhed.

Med andre ord: Hvis du efterlader dit barn med en børnesikret flaske i mere end fem minutter, hvad end det er E-væske eller medicin, så er der en god chance for, at barnet vil kunne finde ud af at åbne den. Nogle børn skal bruge mindre tid end dette. Du kan altså ikke regne med denne beskrivelse. Løsningen er dog enkel: Opbevar din E-væske et sted, hvor børn og kæledyr ikke kan nå det. Et vægskab, en låst boks, en hylde højt oppe eller andre steder, der er uden for deres rækkevidde.

Sammenfatning: Sådan bør du opbevare din E-væske 

Hold det altså væk fra lys, varme og luft så vidt som muligt et sted, hvor de små i familien ikke kan nå det, såfremt du har børn, kæledyr eller begge dele. Dette er egentlig, hvad du skal vide, når du opbevarer din E-væske.

Kortsigtet opbevaring

Det ideelle sted for den opbevaring over kort tid er et skab. Hvorfor? Ikke nok med at det er et sted, dine børn og kæledyr ikke kan nå, så er det højst sandsynligt også et mørkt sted, hvor det ikke bliver opvarmet. Har du altså et skabsrum, hvor sollys ikke skinner ind, er det det perfekte sted for din E-væske. Du kan også bruge en opbevaringsboks, og hvis den kan låses, skal du ikke bekymre dig om at placere den et højt sted uden for rækkevidde af de mindste i familien.

For at minimere lufttilførslen bør du altid sikre dig, at låget sidder så stramt på som muligt, og du kan som regel klemme plastikflasken, før du skruer låget på, for at få det meste af luften ud. Har du en større flaske, der er halvt fyldt op med væske, kan du hælde den resterende væske ned i mindre flasker for at reducere luftmængden i flasken – koncentrerede portioner giver bedre resultater.

Langsigtet opbevaring

Når du skal opbevare E-væske over længere tid, er der lidt mere, du skal overveje, men hovedpointerne er nærmest de samme. Minimering af luftmængden i flasken er endnu vigtigere, og du burde forsøge at anskaffe en glasflaske i stedet for en plastflaske. Brug mørkt og tonet glas hvis muligt for at reducere lysmængden. Opbevar væsken i fryseren eller køleskabet for at øge levetiden. Dog er det sværere at holde børnene væk fra fryseren eller køleskabet, så hav det med i overvejelserne, når du skal langtidsopbevare din E-væske. Mulighederne er en låselig boks, hylder eller opmærksomme forældre.

Devlin 70% VG
Devlin 70% VG

Ikke på lager
Sub Zero 70% VG
Sub Zero 70% VG

Ikke på lager

Konklusion: Derfor døde min flaske

Følger du de ovenstående råd, mister du ikke din dyrebare E-væske på samme måde, som jeg gjorde. Retrospektivt kan jeg finde adskillige fejl i min opbevaring: Flasken modtog direkte sollys i mindst et par timer om dagen samtidig med, at den havde et relativt højt luftindhold i mere end 6 måneder i træk. Havde jeg fulgt de samme råd, som jeg har sammenfattet i denne artikel, havde jeg stadig kunnet nyde min elskede banansmag i mindst 18 måneder senere. Der skete ikke den store skade ved oplevelsen, men den intense skuffelse var alligevel nok til at undersøge, hvad man bør gøre for at sikre, at det ikke sker igen. Det er trods alt dumt bare at lade det gå til spilde, hvis det kan forhindres.

Forhåbentlig kan du tage ved lære fra min skødesløshed, så du ikke selv skal opleve, at en af dine yndlingssmage dør. Det ønsker jeg ikke for nogen. 

Element FAR - Neon Green Slushie
Element FAR - Neon Green Slushie

Ikke på lager
Element Tobacconist - Chocolate Tobacco
Element Tobacconist - Chocolate Tobacco

Ikke på lager
Element Tobacconist - Honey Roasted Tobacco
Element Tobacconist - Honey Roasted Tobacco

Ikke på lager