Chat with us, powered by LiveChat
🎃 20 % på alle søde smage 🎃
Køb nu

Dag-til-dag levering

Fri fragt over 350,-

5 stjerner på Trustpilot

Over et år siden

Public Health England bakker op om E-cigaretter i en ny rapport

Public Health England bakker op om E-cigaretter i en ny rapport

I blandt alle de negative historier omkring E-cigaretter sætter en ny rapport fra Public Health England (PHE) et positivt lys på E-cigaretter.

Hovedpunkterne fra rapporten er:

 • Dampning er 95% mere sikkert end rygning
 • Der er sket et skifte i befolkningens opfattelse af, at E-cigaretter er lige så harmfulde som almindelige cigaretter
 • Rygestops services burde støtte rygere, som anvender E-cigaretter til at stoppe med at ryge
 • Der er ingen beviser for, at E-cigaretter underminerer den lange nedgang i cigaretrygning

PHE er fortalere for, at E-cigaretter bør ordineres af det nationale sundhedsvæsen, men de snakker også om nogle bekymringer, som vil blive uddybet længere nede i artiklen. 

Indhold

 • E-cigaretter som en gateway til rygning
 • Re-normaliseringsargumentet
 • PHE’s syn på TPD
 • E-cigaretter som en måde at stoppe med at ryge på
 • E-cigaret sikkerhed
 • Befolkningens forestilling om E-cigaretter
 • Andre punkter fra rapporten
 • The Welsh Ban

E-cigaretter som en gateway til rygning

Argumentet om at dampning skulle føre til rygning hos børn og ikke-rygere har været et klart favoritargument iblandt modstandere. Tidligere research har vist, at antallet af unge og ikke-rygere, som anvender -Ecigaretter er ekstremt lavt.

Public Health England har bekræftet disse resultater i deres rapport.

”Nuværende EC (ecig) brug blandt ikke-rygere er meget lav, omkring 0,2%”

 og

”Regulær EC brug blandt unge er meget sjælden med omkring 2%, der bruger den månedligt og 0,5%, der bruger den dagligt. Selvom der har været nogle eksperimenter med EC iblandt ikke-rygende unge, så har udbredelsen (i hvert fald månedligt) blandt ikke-rygere været på 0,3% eller mindre.”

 

De konkluderer, at E-cigaretter kun lokker meget få mennesker, som aldrig har røget i deres liv, og at størstedelen af dem, der anvender E-cigaretter bruger dem som en måde, hvorpå de kan mindske skaderne fra rygning eller helt stoppe med at ryge. 

Vi er rigtig glade for, at PHE kiggede på de fakta, som var brugbare for deres rapport i stedet for at hoppe med på fadæsen ”Hvad med børnene?!”

Desværre er det modsatte sket ovre i Californien. SBX2 5 er tæt på at tilføje E-cigaretter til rækken af tobaksprodukter, hvilket vil føre til mange strenge krav i staten, der har den største koncentration af damp butikker i hele landet – mange som nu er i risiko for at måtte lukke.

Re-normaliseringsargumentet 

Re-normaliseringsargumentet har været hovedargumentet for at forbyde dampning på offentlige steder. PHE har endelig skudt dette argument ned ved at pege ud, at siden e-cigaretter blev introduceret, så har rygning hos voksne og unge haft nedgang, lige så vel som nikotinbrug hos voksne også har haft nedgang.

De konkluderer:

”Disse opdagelser foreslår at anvendelsen af EC ikke underminerer, og måske endda bidrager til, den lange nedgang i cigaretrygning.”

Public Health England’s syn på TPD 

TPD, som træder i kraft til næste år, vil lave endnu flere regulativer omkring E-cigaretter. 

PHE anerkender at de nuværende regulativer omkring E-cigaretter har fungeret fint indtil videre, men de indrømmer ”at beskytte ikke-rygende børn og forsikre produkter på markedet, som er sikre og effektive er klart vigtige målsætninger”.

De deler nogle bekymringer omkring de nye regulativer, som har tænkt sig at sætte en begrænsning på nikotinstyrken af refills, hvilket potentielt kan have en effekt på storrygere, som har brug for disse høje nikotinstyrker. De er også bekymrede for, at de større producenter af E-cigaretter bliver favoriseret, især tobaksindustrien, og at de kan undertrykke innovationen i recept markedet.

PHE foreslår en revidering af MHRA E-cigaret licensprocessen for at ”sikre at mindre producenter kan være med og for at op-speede licensprocessen”.

E-cigaretter som en måde at stoppe med at ryge på? 

En af de frustrerende ting ved de nuværende regulativer er, at forhandlerne ikke må sige, at E-cigaretter kan hjælpe rygere med at stoppe, på trods af mange damperes udsagn om, hvordan E-cigaretter har hjulpet dem med at opgive tobakken, så findes der ikke beviser nok til at bakke det op.

Derudover, eftersom E-cigaretter ikke er godkendt som et rygestopmiddel, så er der mange mennesker som tror, at det ikke kan hjælpe en ryger med at stoppe.

PHE mener, at det at have en lang række af E-cigaretter tilgængelige på recept hos sundhedsvæsnet vil være fordelagtigt og ”give en forsikring om sikkerheden, kvaliteten og effektiviteten til forbrugere, som vil bruge disse produkter som rygestops midler,” men de er bekymrede for muligheden for at gennemføre dette:

”Det faktum at ingen licenserede EC er på markedet endnu indikerer, at licensprocessen ikke er kommercielt attraktiv. Fraværet af produkter, som ikke er fra tobaksindustrien, der går igennem MHRA licensprocessen, indikerer at processen favoriserer større producenter, inklusive tobaksindustrien, hvilket sikkert vil hæmme innovationen på receptmarkedet.”

Tilgængeligheden af E-cigaretter via sundhedsvæsnet har fået blandede reaktioner fra dampere og ikke-dampere.

Selvom det giver flere muligheder til dem, som ønsker at anvende en rygestops service, så frygter nogle, at regeringen vil bruge denne måde til at få nogle af de penge tilbage, der er blevet mistet på tobakssalget.

Overskrifterne har skabt oprør i befolkningen, da mange skatteborgere ikke ønsker, at deres penge skal bruges på at give E-cigaretter til folk, som havde råd til at købe almindelige cigaretter, inden de søgte om hjælp. 

PHE anerkender at ”tiltrækningskraften af EC ligger muligvis i det faktum, at de ikke er medicin." Mange dampere har gentaget dette og mener, at de skal ses som massemarkedets alternativ til rygning i stedet for en medicin til at behandle en afhængighed. 

Befolkningens forestilling om E-cigaretter 

Med alle skræmmekampagnerne fra medierne, misinformation og irrationelle forbud af E-cigaretter af autoriteter, så er det ikke overraskende, at der er sket et skift i befolkningens opfattelse af E-cigaretter, sådan at de tror, at de er ligeså farlige som almindelige cigaretter.

Rapporten afslører, at antallet af mennesker som tror, at E-cigaretter er mere skadelige eller ligeså skadelige som cigaretter er steget siden 2014, hvor tallet lå på 15,1% i 2014 til 22,1% i 2015 (ifølge en ASH Smokefree GB undersøgelse).

Andre punkter fra rapporten

PHE ser E-cigaretter som en ”billig intervention til at reducere rygning og forbedre helbredet hos rygere, med en stor rækkevidde,” inklusiv dem med psykiske problemer, iblandt hvem mange ryger. 

De er imod at forbyde E-cigaretter i nogle sundhedsfonder og fængsler, og de opfordrer regeringen til ikke at behandle E-cigaretter på den samme måde som rygning. 

Rapporten fremhæver også manglen på identificerede sundhedsrisici ved passive dampere, da ”EC anvendelse frigav ubetydelige mængder af nikotin i luften”.

Endvidere så er risikoen for brand fra E-cigaretter og forgiftning fra E-væske ”sammenlignelig med lignende elektronik og husholdningsprodukter, der kan være skadelige,” så der burde ikke være nogen bekymring. 

The Welsh Ban

På trods af disse beviser, så vil den walisiske regering stadigvæk begrænse brugen af E-cigaretter på offentlige pladser, grundet bekymringer om, at dampning vil re-normalisere rygning.

Modstandspartier er ikke enige, med Mr Millar, de Welsh Conservatives’ sundhedsminister, som siger at den nye rapport gav ”endnu flere beviser” og at Welsh Labour er ”galt på den” for at prøve på at fortsætte med dette forbud.

Kirsty Williams fra Welsh Liberal Democrats sagde: 

”Sandheden er, at Labour vil forbyde E-cigaretter, fordi de ikke kan lide dem, i stedet for at basere beslutningen på beviser – så simpelt er det. Labour ministre i Wales bliver nødt til at tage højde for de beviser, der er at finde, og så droppe alle de her forslag med det samme.”

Konklusion

Public Health England har gjort, hvad mange andre sundhedsorganisationer ikke har gjort og rent faktisk kigget på beviserne og det hårde fakta.

Deres konklusion er, at E-cigaretter er meget mere sikre end almindelige cigaretter, de kan hjælpe rygere med at stoppe, og de re-normaliserer ikke, eller fungerer som en overgang til, rygning.

Dette blæser fuldstændig anti-dampningsargumenter til jorden, og mange ting beviser, at E-cigaretter kan hjælpe til med at opnå et rygestop.