Chat with us, powered by LiveChat

Dag-til-dag levering

Fri fragt over 350,-

5 stjerner på Trustpilot

Over et år siden

Kan E-cigaretter forårsage lipid lungebetændelse?

Spansk patient får konstateret lipid lungebetændelse

Kilde: Yahoo News

Der findes 2,5 millioner E-dampere i Storbritannien. Ligeledes estimeres det, at over 30 millioner mennesker har prøvet at benytte en E-cigaret i USA, og der er mange flere millioner på verdensplan.
To ud af disse mange millioner mennesker har oplevet lipid lungebetændelse (en inflammationstilstand, hvor der opstår små fedtede gule områder i lungerne). Begge var tidligere rygere. På trods af denne statistik, er der nu nogle der tror, at E-cigaretter kan forårsage lipid lungebetændelse.

Som vi allerede ved, så øger almindelig rygning i høj grad risikoen for en tidlig død. 
E-cigaretter er på den modsatte side dog markant sikrere end tobakscigaretter ifølge flere ledende forskere på området.
Mange specialister inden for forskningen i E-cigaretter frygter derfor, at mange rygere vælger at beholde sine tobakscigaretter til fordel for E-cigaretterne på grund af disse historier.
Professor Riccardo Polosa er en af disse. I det følgende interview snakker han om denne lungetilstand, og hvorvidt E-rygere bør bekymre sig herom.

Om Professor Polosa, MD, PhD

Polosa er direktør ved Institute for Interal Medicine & Clinical Immunology of the University of Catania i Italien. Han er også ansvarlig for University Centre for Tobacco Research (University of Catania), ligesom han også er Honory Professor ved Medicine at Southampton University i Storbritannien. 
Polosa og hans research team har stået i spidsen for et væld af studier omkring E-cigaretter.

Lipid lungebetændelse og E-rygning

Interviewer: Hvordan fik folk pludselig ideen om, at E-rygningen kan føre til lipid lungebetændelse?

Professor Polosa: Lipid lungebetændelse er sjælden lungelidelse, der kan hænde efter inhalation af fedtede eller fedtholdige stoffer i lungen. Det hænder fx ved ældre mennesker efter utilsigtet indtagelse af olie-baserede afføringsmidler.
Der er ingen måde, overhovedet, at E-cigaretter kan føre til lipid lungebetændelse. Det er ganske enkelt fordi, at almindelige E-væsker ikke indeholder nogle former for fedtholdige stoffer.

Alligevel er jeg dog bevidst om to tilfælde af lipid lungebetændelse, hvor lungefysikere i USA og Spanien har peget på E-cigaretter som årsagen. Men efter jeg har kigget nærmere på disse tilfælde, har jeg kunne konstatere en mere plausibel forklaring på patienternes lipide lungebetændelse. Jeg forstår ganske enkelt ikke, hvordan mine kollegaer kan kigge på E-cigaretter som årsagen. De har sikkert fejlagtigt troet, at inhalationen af vegetabilsk glycerin har været årsagen. Men glycerin er ikke lipidt, det er et alkohol – og alkohol kan pr. definition ikke forårsage lipid lungebetændelse.


Interviewer: Bør E-rygere så til gengæld være bange for nogle af de olier, der anvendes i E-cigaretter?

Professor Polosa:  Forskellige æteriske olier som ingrediens er ikke uhørt i nogle E-væsker med smag, specielt i varianter med citrus og menthol. 
Men disse æteriske olier er ikke olier som sådan. At kalde disse æteriske olier for ”olier” er misvisende. Derfor kan disse heller ikke være årsagen til lipid lungebetændelse. 
Disse æteriske olier er nemlig ikke aromaolier. Aromaolier er olier opløst i opløsningsmiddel. 
Det er dog værd at notere sig, at disse æteriske olier for enkelte kan være lokalirriterende, ligesom nogle også kan være hyperfølsomme. Men det er en helt anden historie. 

Interviewer: Er der nogle former for oliebaserede smagsstoffer, som potentielt kunne føre til lipid lungebetændelse?

Professor Polosa: Nej. Ikke så vidt jeg er bekendt.

Interviewer: Skal E-rygere passe på, når de blander egen E-væske?

Professor Polosa: Som udgangspunkt anbefaler jeg slet ikke at blande selv, fordi der kan ske fejl og forurening derhjemme. 
I relation til utilsigtet udsætning for fedtholdige stoffer, når man blander sin egen E-væske, bør E-rygere være sikre på, at de pågældende E-væsker og smagsvarianter ikke indeholder fedtholdige stoffer såsom vegetabilsk olie. Jeg har hørt historier om æteriske olier, der bliver solgt på apoteker til eksempelvis massage, der er blevet opløst i opløsningsmiddel, typisk vegetabilsk olie. Dette kan være et problem, fordi kronisk inhalation af sådanne gør-det-selv-produkter teoretisk set kan føre til lipid lungebetændelse.

Interviewer: Hvilke konsekvenser har dette rygte ført til?

Professor Polosa: Sagen omkring lipid lungebetændelse modtog en yderst følelsesmæssig og landsdækkende mediedækning i Spanien, hvorfor spanske E-rygere endte med at være bekymrede for at udvikle alvorlige lungesygdomme på grund af deres dampning. 
Spanske lungespecialister har ført aggressiv kampagne imod E-cigaretter. Disse to faktorer har tilsammen ført til, at det positive billede af disse produkter er blevet ødelagt, hvorfor forbrugernes opfattelse af E-cigaretter er gået fra at være godt til skidt. Det har ført til et totalt kollaps af E-cigaretmarkedet i Spanien.

 

Hvis du er nysgerrig efter at vide mere om Professor Polosa, og hvem han er. Så klik her og bliv klogere.