Chat with us, powered by LiveChat
🎃 20 % på alle søde smage 🎃
Køb nu

Dag-til-dag levering

Fri fragt over 350,-

5 stjerner på Trustpilot

Over et år siden

Kan E-cigaretter aktivere røgalarmer? Her er svaret

Kan E-cigaretter aktivere røgalarmer? Her er svaret

Da et fly fra amerikanske South West Airlines fløj fra Fort Lauderdale i Florida, var der ingen der regnede med nogen form for problemer. Hvad man ikke vidste var, at en af passagerene ombord hungrede efter nikotin. På et tidspunkt under flyrejsen, fandt passageren således sin vej mod toilettet. Han ville lige smugdampe lidt. Men kort efter fik han, og de hundredvis af andre passagerer, sig et gevaldigt chok, da flyets røgalarmer gik i gang. Dette tvang piloten til hurtigt at foretage en nødlanding i nærmeste lufthavn.

Kan dampning sætte en røgalarm i gang?

Nogle vil nok sige til dig, at damp ikke kan sætte en røgalarm i gang. Faktisk fik jeg det at vide af en brandekspert, mens jeg lavede researcharbejde i forbindelse med denne artikel.
Dette skabte en undren ved mig, og jeg satte mig derfor at teste, om dette virkelig var sandt.
Min test viste, at hvis jeg blæser direkte ind i røgalarmen, sættes denne i gang. Min røgalarm og lokaliseret på mit kontor, og den skabte en gevaldig larm. Alligevel har jeg dog siddet på det selvsamme kontor utallige gange og dampet, hvor der ikke er sket noget. Det tyder altså på, at røgalarmen kun sætter i gang, hvis man blæser direkte ind i den – også selvom jeg virkelig damper igennem sammen med min gode kollega.

Ifølge en lokal brandmand, jeg har talt med, er moderne røgalarmer designet således, at selv en lille smule cigaretrøg ikke bør udløse røgalarmen. Dette er for at sikre sig imod falske alarmer. Det er formentlig også derfor, at jeg aldrig har oplevet, at alarmen er gået. Alligevel... hvis man bruger sin E-cigaret indendørs, er der altså en reel risiko for, at man sætter en røgalarm i gang. Risikoen er ganske rigtigt ikke særligt stor, men det er ikke en risiko, der er værd at løbe – specielt ikke, hvis man er ombord på et fly! Det kan nemlig have uoverskuelige konsekvenser med nødlanding, udelukkelse og bødeforlæg.

Hvilke former for brand- og røgalarmer er sårbare overfor damp?

Der findes flere forskellige typer af alarmer, hvoraf nogle er mere tilbøjelige til at gå i gang end andre.

Ioniseringsalarmer
Sårbare overfor små røgpartikler. Alarmen udnytter to elektronisk ladede, radioaktive plader. Når røgpartikler finder vej til alarmen, bryder de det elektriske felt imellem pladerne, hvilket sætter gang i alarmen. Det var denne form for alarm, jeg brugte i mit eksperiment.

Optiske alarmer
Optiske alarmer virker ved, at de udsender infrarødt lys. Når røgpartikler finder vej til alarmen, spottes dette hurtigt af alarmen, der sætter i gang.

Varmealarmer / temperaturfølsomme alarmer
Denne form for alarmer bruges oftest i køkkener. Disse er ikke særligt tilbøjeligt til at opdage damp, da de i højere grad udløses af varme frem for damp og røg.

Dette bliver vi også bekræftet i efter en samtale med det lokale brandvæsen, der fortæller, at de optiske alarmer er dem, der er mest tilbøjelige til at blive udløst, selvom vores eksperiment også viste, at man kan udløse ioniseringsalarmerne.


Hvor stor sandsynlighed er der for udløsning af alarm?

Antallet af rapporter om E-cigaretter, der sætter brand- og røgalarmer i gang, er forsvindende lille.
Røgalarmer er designet til at opdage røg, og E-cigaretter producerer damp. Dertil kommer, at damp fordufter markant hurtigere i luften end røg.
Der er dog nogle stoffer i E-væsken, eksempelvis smagsaromaerne, der gør, at der skabes større damppartikler end ellers, hvorfor sandsynligheden øges en smule.
Sandsynligheden er dog stadig meget lille – men til stede.

Er det sikkert at dampe på et hotelværelse?

Hvert hotel har sin egen damppolitik. På nogle hoteller må man overhovedet ikke damp, mens andre hoteller ingen politik har på området.
Det er dog værd at bemærke, at de fleste hoteller har mere følsomme alarmer end de, du kender fra hjemmet eller kontoret.
Dertil kommer, at der findes eksempler på hoteller, der er blevet evakueret som følge af, at en dristig gæst har dampet på sit værelse.
Det korte svar er derfor, at man ikke bør dampe på sit hotelværelse, medmindre dette er tilladt, eller hvis røgalarmen ikke er i nærheden af en selv.

Vil E-cigaretten aktivere røgalarmen på et fly?

Røgalarmer på fly er utroligt følsomme, og de opfanger næsten alt. Næsten alle flyselskaber har forbudt E-rygning på deres fly, men der findes også enkelte flyselskaber, der sælger dampfri E-cigaretter på deres fly.
Som nævnt tidligere kan det føre til bødeforlæg, og i værste fald en nat i fængsel, ligesom man også kan få et flyforbud, hvis man tvinger et fly til at nødlande – eksempelvis ved at bruge sin E-cigraet. Derfor anbefaler vi klart og tydeligt, at man ikke bruger sin E-cigaret ombord på fly.