Chat with us, powered by LiveChat

Dag-til-dag levering

Fri fragt over 350,-

5 stjerner på Trustpilot

Over et år siden

Hvorfor du hoster, når du damper – og hvordan du stopper det

Hvorfor du hoster, når du damper – og hvordan du stopper det

Hvordan damper du? – Grundlæggende om e-cigaretter

Ved du ikke hvordan man damper? I dette blogindlæg giver vi de mest basale informationer til hvordan en e-cigaret fungerer, og hvad den består af. Og ikke mindst hvad du skal gøre, for at forhindre hoste. 

Hvordan virker e-cigaretter?

Typisk består en e-cigaret af 3 nøglekomponenter. Dog findes der også All-In-One modeller hvor e-cigaretten har et indbygget batteri og tank. Nøglekomponenterne finder du forneden.

  • Batteri til e-cigaret. Som navnet antyder er dette strømkilden.
  • Tanken til e-cigaret. Tank også kendt som atomizer/clearomizer. Det er her din coil/brænder monteres og e-væsken påfyldes.
  • E-cigaret Coil (brænder). Coilen monteres inden i tanken. Coilen er fremstillet af en spoletråd omgivet af væge – oftest bomuld, som absorberer e juicen gennem indløb ved siderne.

Hvordan arbejder disse elementer sammen

Ved aktivering af batteriet leveres der strøm til metaltråden i coilen og opvarmer den. Dette bevirker, at e-væsken i vægen fordampes og dermed producerer damp. Yderligere e-væske absorberes efterfølgende fra tanken og processen starter forfra.

Hvad er e-væske?

E-væske er den væske, som anvendes i e-cigaretterne ved at fylde den i tanken. E-væske indeholder følgende ingredienser:

  • Propylenglycol (PG)
  • Vegetabilsk glycerin (VG)
  • Fødevarearoma
  • Pharma grade nikotin (undtagen e-væske som ikke indeholder nikotin)

Pas på de smarte sælgere

En god e-cigaret butik vil give dig gode råd og service. Men pas på. Visse forhandlere ønsker  blot at forøge mersalget i deres butik. Vi oplever, at kunder henvender sig til os fordi, de er blevet vejledt til at købe en dyr og avanceret startpakke som de ikke har været i stand til at anvende. Det ønsker vi ikke for vores kunder. Selvfølgelig kan du starte med en avanceret enhed, men inden du foretager sådan et køb, er det vigtigt, at du gør dig nogle vigtige overvejelser omkring dit køb. Er det nye startkit egentlig hvad du behøver som udgangspunkt?

Hvorfor du hoster, når du damper – og hvordan du stopper det 

”Du er nødt til at prøve det her igen, Julia”, sagde jeg til vores revisor. Hun har røget i årtier, og til tider mumler hun om at stoppe. 

Jeg har præsenteret hende for forskellige E-cigaretter for at få hende til at skifte over. Denne gang prøvede jeg med en Aspire Mini Nautilus og en iStick i håbet om, at en mere kraftfuld E-cigaret kunne overbevise hende.

”Nå, så lad os prøve”, sagde hun og tog et hvæs af E-cigaretten.

”Det virker jo ikke!”.

”Bare tryk på knappen og sug”.

Julia gjorde præcis, som jeg bad hende om… Men hun brød bare ud i et hosteanfald. 

”Værsgo’!”, vrissede hun. ”Du kan få den her tilbage!”.

Hvorfor hoster mange nye E-dampere i starten?

Julia er ikke den eneste, der hoster, når hun damper. I en undersøgelse med 600 E-dampere fandt man, at næsten 57% af de der deltog, hostede da de brugte en E-cigaret første gang. For de fleste dampere er det dog blot midlertidigt. Mens 57% af damperne sagde, at de hostede første gang, så er det kun 7% af dem, der fortsat gør det. 

For dem, der måtte være interesserede, så havde 92% af respondenterne dampet i mere end 10-uger, mens kun 1% havde dampet mellem 0 og 1 uge.

Hvorfor hoster man, når man damper?

De fleste dampere vil nok sige, at det er på grund af propylenglycol. Omkring 10% af befolkningen er følsomme over for propylenglycol, mens kun en meget mindre del er direkte allergiske. Hvis du er overfølsom overfor PG, så har vi en kategori af E-væske som tilgodeser dette - nemlig vores 70% VG E-væske 

Men det fører os bare til et andet spørgsmål…

Hvorfor hoster E-dampere kun første gang, men ikke efter lang tids brug?

Det virker ikke til, at der er nogen, der har et godt bud i øjeblikket, men en forklaring kan være, at din krop bliver vant til kemikalierne. 

Chris Price fra ECigarette Politics mener, at tobakscigaretter indeholder stoffer, der er specifikt designet til at afholde rygere fra at hoste. Chris fortæller: 

”Det er derfor, at man kan trække vejret igennem tobaksrøg, mens man fx ikke kan trække vejret godt igennem røg fra et bål – på trods af, det stort set er det samme. Nogle af de 9.600 ingredienser, der er identificeret i dag, har til formål at gøre røgen mere blød, mindre irriterende og forhindre hoste”.

Det er altså fraværet af bedøvelsesmidler og anti-hostemidler, der kan forklare, hvorfor du hoster, når du prøver at dampe for første gang.

E-dampning og teknik

Og nå ja. Så er der teknik. Mange rygere inhalerer cigaretrøg direkte ned i lungerne. Men mange E-rygere vælger at inhalere ind i munden først, inden de inhalerer til lungerne. Nogle E-rygere finder, at de begynder at hoste, hvis de anvender samme metode som rygerne. Kunne det derfor måske være de forskellige teknikker, der forklarer, hvorfor folk hoster, når de damper første gang, men ikke når de er blevet erfarne dampere?

Undersøgelsen viser, at det gør en forskel – i hvert fald for nogle dampere. Selvom 40,5% af respondenterne ikke var sikre på (eller ikke kunne huske) om det hjalp at skifte teknik, så mente 30%, at det gjorde.

Indledningsvist troede jeg faktisk, at mund-til-lunge-inhalation var mindre tilbøjeligt i forhold til at få dig til at hoste, men det viser sig faktisk, at det varierer fra damper til damper – formentlig på grund af forskelle i de E-cigaretter og E-væsker, som bliver brugt.

Når du ryger ødelægger du også lige så stille de små hår-lignende ting i dine luftveje, der hedder fimrehår (også kendt som cilier på fagsprog). Når du stopper med at ryge, vokser disse lige så stille tilbage igen. En bivirkning af at disse fimrehår vokser ud igen er, at man begynder at hoste. Det er bare en af de mange bivirkninger, man kan opleve, når man stopper med at ryge. Nogle bloggere har spekuleret i, at denne ”genfødsel” af fimrehårene i lungerne er årsagen til, at nye E-dampere begynder at hoste. 

Det forklarer altså, hvorfor nogle rygere hoster meget, når de er skiftet til E-cigaretten, men det forklarer ikke helt, hvorfor de hoster, netop når de ryger af deres første E-cigaret.

Nikotinstyrke og throat hit

Hvis du er en erfaren damper, og du har prøvet E-væske uden nikotin, har du måske oplevet, at throat hittet er kraftigt reduceret. Et højere nikotinindhold virker til at føre til en mere krads-dampning, hvilket øger risikoen for at hoste. Til gengæld er der dog nogle mennesker, der har behov for et højt nikotinindhold for at kunne skifte til E-cigaretter i første omgang.

Din e-cigaret model kan også være skyld i hosten

Den E-cigaret du bruger kan også bidrage til din hoste. Faktisk oplever mange brugere, at de hoster første gang de skifter til en Sub-Ohm enhed. Hvis hoste derfor er et problem for dig, kan det være en god idé at starte ud med et mere almindeligt produkt til at starte med. Igen bør du dog være opmærksom på, at cigaretrygere er mere tilbøjelige til at skifte over til E-cigaretter, hvis de anvender mere avancerede enheder. Det er formentlig fordi, at de leverer mere nikotin hurtigere end almindelige enheder. 

En historie fra en bruger

”Jeg husker, det både var en bekendt og en fremmed fornemmelse. Modsat rygning var der ingen varme ved at dampe, og der var et ”catch” ved at inhalere – måske på grund af den gode smag. Det var helt bestemt en unik oplevelse, hvor smagen af dampen overbeviste mig om, at det her var det rigtige. Smagen var nemlig helt klart det mest overraskende. Jeg hostede godt nok – faktisk lige efter det første hvæs det første dusin gange eller sådan. Men efter de første dage blev det sjældnere og sjældnere. Og til sidst stoppede det. 

Jeg vidste, at min hoste var en refleks fra min krop, der prøvede at rengøre og rydde op i sig selv, så jeg gjorde ikke rigtigt noget ved det. Specielt fordi jeg havde hostet usædvanligt meget ved min sidste omgang cigaretter, så den sporadiske hoste ved E-cigaretterne gjorde det ikke svært at dampe”.

6 måder, du kan stoppe med at hoste på

1) Eksperimentér med teknikker

Jeg har altid tænkt, at ”mund-til-lunge”-inhalation (det er ikke en teknisk term, men noget der ofte bruges i E-verdenen) ville mindske risikoen for at hoste. Men sådan er det ikke altid. Derfor er det vigtigt at eksperimentere med forskellige teknikker, så man finder den rette. 

2) Ændre PG/VG-forholdet

Hvis du bliver ved med at hoste, når du damper, kan du prøve at ændre forholdet mellem PG og VG. De fleste E-væsker består af PG (propylenglycol) og VG (vegetabilsk glycerin). VG er blødere, og mange folk der bruger box mods med høj ydeevne synes, at en E-væske med høj VG-ratio er værd at foretrække for at undgå hoste. Der er i øvrigt også en meget lille del, der har behov for at bruge 100% VG E-væske for at undgå at hoste, selvom disse desværre kan være ret hård mod ens atomiser. 

3) Eksperimentér med nikotinmængder

Vi har fundet ud af tidligere, at nikotinniveauet kan påvirke størrelsen på dit throat hit. Hvis hoste derfor er et problem, kan det være en ide at reducere mængden af nikotin i en periode. Husk, at forskere siger, at det harmfulde ved rygning kommer fra røgen, ikke nikotinen. Så når du er blevet vant til at dampe, kan det være en god ide at øge nikotinniveauet, hvis det hjælper til med at holde dig væk fra tobakscigaretterne.

4) Drik vand

Vi har tidligere set, at PG og VG kan forårsage mindre dehydrering. Det kan du helt enkelt undgå ved at drikke vand.

5) Ændr hastigheden på inhaleringen 

En af vores brugere har fortalt os, at det kan føre til hoste, hvis man inhalerer virkelig langsomt. Prøv derfor at eksperimentere med hvor hurtigt/langsomt, du inhalerer dampen.

6) Tilføj mentol i væsken

En anden bruger foreslår, at man kan tilføje lidt mentol til sin E-væske for at mindske hosten.