Det kan være svært egentligt at vide, hvor meget nikotin man indtager til daglig, hvis man ikke måler dette normalvis.
Således findes der masser af dampere derude, der nærmest uafbrudt bruger deres E-cigaretter.
Alligevel er mange overbeviste om, at de indtager markant mindre nikotin i forhold til cigaretrygere.
Det er derfor et emne, der er særdeles relevant at kigge på, og denne artikel omhandler derfor nikotinmængder. Hvor meget har man ”brug for”? Hvor meget nikotin er der i en cigaret? Og så videre...

Jordbær VG-70
Jordbær VG-70

25,00 kr
Eksotisk frugt VG-70
Exotic VG-70

25,00 kr
Hindbær VG-70
Hindbær VG-70

25,00 kr

Nikotin indholdet i én cigaret og i E-væske

Her er der kigget lidt på, hvor meget nikotin der er i ens E-væske.
Et eksempel herpå kan være, at der på ens flaske med E-væske står, at den indeholder 18 mg nikotin pr milliliter.
Her er det vigtigt at holde in mente, at dette ikke er pr. flaske, men derimod pr milliliter.
De fleste ingredienser i en fødevarer måles pr. 100 ml eller pr. 100 gram, men når vi har at gøre med E-væsker snakker vi i stedet pr. 1 milliliter.
I en almindelig pakke cigaretter står der ofte noget i stil med ”1 milligram nikotin”. Dette betyder altså, at der er 1 mg nikotin i hver cigaret. 

Milliliter E-væske

Når vi kigger på E-rygeren bruger vi en fiktiv case, hvor personen damper 1 ml om dagen. Dette er et ret almindeligt forbrug, hvor nogle mennesker selvfølgelig ligger både under og over dette.
Hvis man bruger 1 milliliter væske med 18 mg nikotin pr milliliter bruger man altså 18 mg nikotin (1ml x 18 mg = 18 mg). Dette svarer altså til 18 cigaretter om dagen, hvis man bruger tallet om cigaretterne fra før.
Hvis man således forestiller sig, at man bruger dobbelt så meget E-væske – altså 2 milliliter – hvilket kunne være på en festlig dag, eller hvis man er storforbruger, konsumerer man faktisk 36 mg nikotin – altså 36 cigaretter (!).
Derfor kan man passe regne på, om dette antal cigaretter er større eller mindre end ens normale cigaret-forbrug. Det kan fortælle dig om, hvor vidt dit nikotinforbrug er steget eller faldet.
Du kan med fordel også selv prøve at beregne dit eget tal.

Jordbær VG-70
Jordbær VG-70

25,00 kr
Eksotisk frugt VG-70
Exotic VG-70

25,00 kr
Hindbær VG-70
Hindbær VG-70

25,00 kr

Vær opmærksom på nikotinmængden

Hvis man ikke tænker sig om, og hvis man ikke bekymrer sig om nikotinmængden, kan man hurtigt komme til at forøge sit indtag af nikotin, når man skifter fra de traditionelle cigaretter til E-cigaretter.
Det er dog rigtigt, at ikke alt nikotinen optages, da noget af det damper og forsvinder ud i den blå luft, men det er for svært at regne på.
Den centrale er, at man ser på, hvordan ens nikotinforbrug med E-cigaretter forholder sig i forhold til almindelige cigaretter.

Hvis du føler, at dit nikotinforbrug er for højt, kan du med fordel prøve at minimere forbruget. Eksempelvis kan du bestille E-væske, der indeholder mindre nikotin, ligesom der også er E-væsker helt uden nikotin. Du kan naturligvis også bare bruge din E-cigaret mindre uden at skrue ned for nikotinmængden i E-væsken. Begge dele bør kunne lade sig gøre med en delvis nedtrapning.

Derudover kan du også lave et par fælder eller forhindringer for dig selv, så du damper mindre.
Du kan eksempelvis lade være med at dampe i formiddagspausen på arbejde, eller du kan lade være med altid at have din E-cigaret i inderlommen af jakken.

Hvis du alligevel ikke kan dampe mindre, og hvis du alligevel indtager samme nikotinmængde som med cigaretter, er det dog ikke spildt, at du er skiftet fra cigaretter til E-cigaretter.
Du slipper nemlig 4.000 kemiske stoffer i hver cigaret, du ikke har røget, lugtgener, nedsat lugtesans og meget mere til.

Hvis du har indtaget for meget nikotin

Hvis du får for meget nikotin i kroppen, kaldes dette for nikotinforgiftning.
Dette vil komme til udtryk ved nogle konkrete faresignaler, som du altid bør lytte til.
Det er meget individuelt, hvordan man reagerer, man nogle af de faresignaler, der typisk viser sig er:

- Svimmelhed
- Hovedpine
- Trykken i kraniet
- Forhøjet blodtryk
- Ondt i maven
- Opkastning
- Kramper
- Hjertebanken

Disse symptomer kan naturligvis også skyldes helt andre årsager, og du bør derfor ikke panikke, hvis du en dag har hovedpine eller ondt i maven efter E-rygning.
Alligevel bør man dog lytte til sin krop, og hvis du har mistanke om nikotinforgiftning, bør du altid søge lægelig hjælp.