Chat with us, powered by LiveChat
COVID-19 - Læs mere ​her

Dag-til-dag levering

Fri fragt over 350,-

5 stjerner på Trustpilot

Hvilken nikotinstyrke passer til dig?

Hvilken nikotinstyrke passer til dig?

 

Alt du skal vide om nikotin, når du damper

 

Det kan være svært egentligt at vide, hvor meget nikotin man indtager til daglig, hvis man ikke måler det. Således findes der masser af dampere derude, der nærmest uafbrudt bruger deres El-cigaretter. Alligevel er mange overbeviste om, at de indtager markant mindre nikotin i forhold til tobaksrygere. Men er det sandt? Vi gennemgår al den information om nikotin, du behøver. Alt fra den nikotinstyrke, du skal vælge, til hvordan du skal passe på med det vanedannende stof. 

 

Nikotin indholdet i én cigaret kontra i E-væske

 

Her er der kigget lidt på, hvor meget nikotin der er i ens E-væske sammenlignet med en almindelig tobaksholdig cigaret. 

 

I en flaske med E-væske står, at den indeholder 18 mg nikotin pr. milliliter. Her er det vigtigt at holde in mente, at dette ikke er pr. flaske, men derimod pr. milliliter. De fleste ingredienser i fødevarer måles pr. 100 ml eller pr. 100 gram, men når vi har at gøre med E-væsker snakker vi i stedet pr. 1 milliliter.

 

I en almindelig pakke cigaretter står der ofte noget i stil med ”1 milligram nikotin”. Det betyder altså, at der er 1 mg nikotin i hver cigaret. 

 

Når vi kigger på E-rygeren bruger vi en fiktiv case, hvor personen damper 1 ml om dagen. Det er et ret almindeligt forbrug, hvor nogle mennesker selvfølgelig ligger både under og over dette.

 

Hvis man bruger 1 milliliter væske med 18 mg nikotin pr. milliliter bruger man altså 18 mg nikotin (1ml x 18 mg = 18 mg). Dette svarer altså til 18 cigaretter om dagen, hvis man bruger tallet om cigaretterne fra før.

 

Hvis man således forestiller sig, at man bruger dobbelt så meget E-væske – altså 2 milliliter – hvilket kunne være på en festlig dag, eller hvis man er storforbruger, konsumerer man faktisk 36 mg nikotin – altså svarende til nikotinindholdet i 36 cigaretter (!).

 

På den måde kan man regne sit eget forbrug ud, og se om nikotinforbruget er steget/faldet ved skiftet fra almindelige cigaretter til den elektroniske.  

 

Vær opmærksom på nikotinmængden

 

Hvis man ikke tænker sig om, og hvis man ikke bekymrer sig om nikotinmængden, kan man hurtigt komme til at forøge sit indtag af nikotin, når man skifter fra de traditionelle cigaretter til E-cigaretter. Det er dog vigtigt at huske på, at ikke alt nikotinen optages, da noget af det damper og forsvinder ud i den blå luft. Det centrale er, at man ser på, hvordan ens nikotinforbrug med E-cigaretter forholder sig i forhold til almindelige cigaretter.

 

Hvis du føler, at dit nikotinforbrug er for højt, kan du med fordel prøve at minimere forbruget. Du kan eksempelvis bestille E-væske, der indeholder mindre nikotin. Du kan naturligvis også bare bruge din E-cigaret mindre uden at skrue ned for nikotinmængden i E-væsken. Det kan du gøre ved at lave et par fælder eller forhindringer for dig selv, så du damper mindre. Du kan eksempelvis lade være med at dampe i formiddagspausen på arbejde, eller du kan lade være med altid at have din E-cigaret i inderlommen af jakken. 

 

Bedst vil det selvfølgelig være, hvis der vælges væske helt uden nikotin. 

 

Hvis du alligevel ikke kan dampe mindre, og 

 

hvis du alligevel indtager samme nikotinmængde som med cigaretter, er det dog ikke spildt, at du er skiftet fra cigaretter til E-cigaretter. Du slipper nemlig for over 4.000 kemiske stoffer, lugtgener, nedsat lugtesans og meget mere.

 

Hvis du har indtaget for meget nikotin

 

Hvis du får for meget nikotin i kroppen, kaldes det for nikotinforgiftning. Det vil komme til udtryk ved nogle konkrete faresignaler, som du altid bør lytte til. Det er meget individuelt, hvordan man reagerer, men nogle af de bivirkninger, der typisk viser sig er:

 

  • Svimmelhed

  • Hovedpine

  • Trykken i kraniet

  • Forhøjet blodtryk

  • Ondt i maven

  • Opkastning

  • Kramper

  • Hjertebanken

 

Disse symptomer kan naturligvis også skyldes helt andre årsager, og du bør derfor ikke panikke, hvis du en dag har hovedpine eller ondt i maven efter E-rygning. Alligevel bør man dog lytte til sin krop, og hvis du har mistanke om nikotinforgiftning, bør du altid søge lægelig hjælp og skrue ned for nikotinforbruget.

 

Hvilken nikotinstyrke passer til dig?

 

Nikotin er og bliver altså et giftstof, som ikke er til at spøge med. Du bør derfor have i baghovedet, hvor meget nikotin du indtager til daglig. Du kan med fordel undersøge, hvor meget nikotin der skal være i den næste E-væske inden du bestiller. Hver E-væske indeholder nemlig X milligram nikotin, ligesom der også findes e juices helt uden.

 


Forskellige behov stilles af forskellige nikotinstyrker

 

De forskellige forhandlere i Danmark og i udlandet har typisk varierende styrker på deres E-væsker med nikotin. De fleste styrker ligger dog nogenlunde tæt op ad hinanden, men alligevel er det vigtigt, at du kigger på, hvilken styrke du skal anvende. Her kan du med fordel kigge på dit forbrug af cigaretter, fra dengang du røg. Ud fra det kan du finde en passende E-væske med samme, eller lidt lavere, nikotinmængde, således omstillingen fra analoge til elektroniske cigaretter ikke er så vanskelig.

 

Hvis du bestiller væske med for lidt nikotin, får du måske en ringere oplevelse med din E-cigaret i forhold til, hvad du havde regnet med. Det vil altså sige, at det ikke har nogen deciderede ”farlige konsekvenser”, men det er alligevel ikke særligt hensigtsmæssigt.

 

Så meget nikotin bør du sigte efter

 

- Hvis du helt ikke ønsker nikotin, eller hvis du blot ryger i ny og næ, bør du forsøge dig med intet nikotin overhovedet. Det er trods alt bedst. Det vil sige 0 milligram pr. milliliter.

 

- Hvis du plejer at ryge under en pakke (20 cigaretter) om dagen, eller hvis du blot ryger til fester, kan du med fordel bruge E-væsker med 6 mg/ml.

 

- Et tidligere forbrug på én pakke light-cigaretter om dagen, bør svare til E-væsker på omkring 12 mg/ml.

 

- Hvis du tidligere har røget én pakke cigaretter om dagen, men at denne var almindelig (ikke light) bør du sigte efter E-væsker med 18 mg/ml.

 

- 2 pakker almindelige cigaretter om dagen (eller mere) betyder, at du bør finde en E-væske på 24 mg/ml, før dit nikotinbehov indfries.

 

Sådan får du mere nikotin ud af din dampning

 

Når du ryger cigaretter bliver nikotinen absorberet i lungerne. Forskere mener dog, at nikotinen bliver absorberet i halsen og i luftvejene, når du damper. Nikotinen virker umiddelbart også til at blive absorberet langsommere (hvilket kan være en af grundene til, at E-cigaretter er mindre vanedannende end normal tobakscigaretter). Og netop derfor har mange dampere (især dem, der for nyligt er skiftet over til E-cigaretter) brug for højere styrker af nikotin. Alternativt kan man også optimere sin dampning, så du får mere nikotin ud i stedet for at øge mængden af det vanedannende stof. Vi kommer ind på 3 måder, hvorpå du kan få mere nikotin ud af din dampning. 

 

Vi holder det simpelt, fordi vi ved, at mange dampere, der foretrækker højere nikotinstyrker, holder sig til de enklere E-cigaretter og ikke har det store behov for komplicerede forklaringer!

 

Tre måder at få mere nikotin ud af din dampning

 

Hvad er afgørende for, hvor meget nikotin du får ud af din dampning? Der er tre faktorer, hvoraf den første sjovt nok er, hvor stor nikotinstyrken er i din E-væske. De to andre er, hvor kraftfuldt dit batteri er, og hvor stor modstanden er i din coil. Du kan derfor med fordel gøre følgende: 

 

  1. Reducér modstanden i coilen.

  2. Øg styrken, som dit batteri giver.

 

Hvordan man bruger lavresistens coils til at få mere nikotin…

 

Inde i din tank findes der en coil. Coilen er den del af tanken, hvor E-væsken varmes op og bliver til damp. For at få mere damp, og altså mere nikotin, skal man reducere modstanden i coilen. Coil-modstand er udregnet i ohm. De coils, der producerer mest damp og mest nikotin, har mindre end én ohm. De bliver også kaldt sub-ohm coils, hvoraf konceptet sub-ohm dampning er opstået.

 

Hvordan man bruger øget batteristyrke til at få mere nikotin

 

Nu til dags skal man købe et batteri, der enten har variable voltage eller variable wattage (VV/VW). Variabel volt eller variabel watt. Selvom mange batterier kan være komplicerede, kan man ændre på watt/volten ved blot et klik på en knap. Det er vigtigt, at man finder det rigtige watt-interval på sin E-cigaret. 

 

Høj styrke og lav modstand sammen

 

Det er vigtigt at huske, at strømstyrke og modstand går hånd i hånd. Bruger du høj styrke uden at reducere modstanden, risikerer du at udbrænde din coil. Reducerer du modstanden af coilen uden at øge strømstyrken, får du ikke meget damp. Du skal altså huske at øge styrken og reducere modstanden i coilen på samme tid.

 

Brug af airflow i E-cigaretter med høj strømstyrke

 

Hvis du har brugt standard basisudstyr til din E-cigaret, har du nok ikke muligheden for at justere airflow. Mere avancerede tanke kommer med variabelt airflow. Hvis du damper med høj watt-styrke, bør du åbne airflowet en smule op. Det køler dampen ned og gør oplevelsen lidt mere ”luftig”. Foretrækker du dog smag over skystørrelse, skal du stramme dit airflow ind i stedet. 

 

Sådan primer du din coil

 

Når du benytter indstillinger med højere strømstyrke, er det vigtigt at prime coilen. Du primer din E-cigaret ved at dryppe et par dråber E-væske ned i din coil, og så lader du den stå i et par minutter.

 

Nu har du forhåbentlig fået lidt tips og gode råd til at finde den helt rette mængde nikotin! Posted in: Gode råd om E-cigaretter
2017-06-20