Chat with us, powered by LiveChat

Dag-til-dag levering

Fri fragt over 350,-

5 stjerner på Trustpilot

Over et år siden

Hvilken E-cigaret sæt skal du købe?

Hvilken E-cigaret sæt skal du købe?

Jeg husker tydeligt forvirringen.

Du har set folk dampe og beslutter dig for at give det et forsøg. Det virker super simpelt: Erstat din tobakscigaret med en E-cigaret, og så er det det. Ethvert gammelt E-cigaret sæt kan bruges. Men når du så skal købe et sæt selv, bliver tingene en smule mere komplicerede. Der er flere typer af E-cigaretter, end du måske havde forventet, og der er i samme ombæring en del uenighed om, hvad der er den bedste løsning for nye dampere.

Så det næste naturlige skridt er at spørge efter vejledning. Og det er her, at al informationen kan blive lidt overvældende. Der bliver kastet rundt med termer som ”box mod” og ”eGo”, som om de er universelt kendte udtryk. Du bliver stillet mærkelige spørgsmål om ”throat-hit” og PG/VG-forhold, og de fortæller dig, at sub-ohm dampning er det eneste rigtige. Pludselig kan tobakscigaretten virke som det suverænt mest overskuelige valg. Skal du virkelig bruge tid og kræfter på at engagere dig i en helt ny verden af damperteknologi for at få dit nikotin-kick? Hvordan skal du finde rundt i det komplekse univers og samtidig dræbe dine dårlige rygevaner uden, at det kommer til at tage for lang tid?

Vi indrømmer, at det ikke er let at vælge sit første E-cigaret-sæt, men det kan helt klart betale sig at investere sin tid i det. Så hvor skal du starte? Hvordan kan du være sikker på, at du finder det rigtige sæt til dine behov? Vi har sammensat en E-cigaretguide for at hjælpe dig med at komme fra a til b og hele vejen videre til å. Du kan også læse om em E-cigarettest lige her.

Et hurtigt overblik over de forskellige damperenheder

Før du tager en beslutning, er det vigtigt at forstå, hvad man faktisk vælger imellem.

E-cigaretter virker alle på samme nemme måde: Du damper en E-væske via en elektronisk enhed bliver opvarmet gennem en coil. Den helt store forskel kommer først ved de forskellige varianter, der indebærer blandt andet cigalikes, tank-systemer og såkaldte mods.

Normale E-cigaretter med en tank

Systemer med tankbeholder:Disse enheder afviger fra de typiske cigaretformer. Størrelsesmæssigt minder de mere om en kuglepen eller en cigar. De har en tank til opbevaring af E-væske samt udskiftelige coils. Ligeledes holder batterierne også længere end dem i cigalikes. For at disse skal virke, skal du trykke på en knap og holde den inde, hvilket du ikke skal med cigalikes. Disse bliver også ofte kaldt E-cigaretter i ”eGo”-stil, fordi en af de første oprindelige E-cigaretter af denne type kom fra mærket eGo.

E-cig mods 

Mods: Disse er de største E-cigaretter rent teknisk, men de kommer dog alligevel i en række forskellige former og størrelser. De fleste nu om dage tager form som en lille boks, og derfor hedder de i daglig tale også box mods. De er dog mere eller mindre egentlig bare systemer med store tankbeholdere og en smule kraftigere rent teknisk. De har større og mere holdbare batterier, og samtidig har de som regel en række ekstra finurlige funktioner, hvilket ofte indebærer, at de er kompatible med flere tanke og andet tilbehør. Mods er meget langt fra det, man kendetegner ved en normal tobakscigaret.

Dette er en meget grundlæggende introduktion til de forskellige typer af E-cigaretter, men det giver et fint, hurtigt overblik over, hvad de forskellige typer kan og indebærer.

Generelle overvejelser

Uanset hvem du er, er der et par faktorer, som alle bør overveje, når de leder efter det perfekte udstyr. Disse er ikke de absolut vigtigste elementer, men det er værd at have dem med i overvejelserne, når du skal vurdere fordelene og ulemperne ved de enkelte modeller.

Hvor mange penge er du villig til at bruge?

På den lange bane vil dampning og E-cigaretter spare dig mange penge, men udstyret til opstarten kan virke lidt pebret i prisen.

Hver pakke med tobakscigaretter er klar til brug, når du køber, men når du skal til at dampe, skal du bruge selve E-cigaretten, en oplader, en væskebeholder og noget E-væske. De løbende omkostninger i form af coils og E-væske er ganske overkommelige prismæssigt. Du vil dog unægtelig komme til at skulle investere en smule, når du vil i gang med dampning.

Vil du i gang, skal du altså lægge dig et budget. Ingen kan fortælle dig, hvad der er det rigtige for dig, så du er nødt til bare at spørge dig selv om, hvor meget du kan lægge til side til projektet. For en pakke tobakscigaretter betaler du cirka 40 kroner, og ryger man en pakke om dagen, bliver det altså til næsten 300 kroner om ugen. Og dette beløb kan du altså få en ganske fin E-cigaret for.

Du skal også overveje, hvor meget du kommer til at dampe. Hvis det er din plan at erstatte rygning med dampning fuldt ud, er en uges cigaretbudget godt givet ud for en langtidsløsning. Vil du bare prøve det én gang, bør du spørge en ven eller bekendt, om du må prøve hans eller hendes. At prøve det én gang kan måske ikke fuldt ud overbevise dig, men det giver trods alt et fingerpeg om, hvorvidt det er noget for dig.

Det afhænger altså helt af, hvor meget du ønsker at gå op i det. Selvom vi anbefaler, at du finder en E-cigaret helt perfekt sammensat til dine behov, så bør du ikke tømme din bankbeholdning, før du har fundet ud af, at det er noget for dig. Du kan få nogle ganske fine E-cigaretter for få penge.

Hvor vigtig er brugervenligheden for dig?

Forskellige E-cigaretter har forskellige styrker af brugervenlighed, og dette er en af måderne, hvorpå man kan fastslå, hvordan de adskiller sig fra hinanden på. Ingen E-cigaret er super kompliceret, men nogle kræver lidt mere tilvænning og forståelse end andre.

Cigalikes er de mest simple af slagsen: Du monterer cartomizeren på batteriet, og så bruger du den ellers, som du ville have brugt en normal cigaret. Når denne cartomizer er færdig, smider du den bare ud og sætter en ny på. Hvis du vil dampe helt grundlæggende uden masser af optimerende teknologi, er dette en god løsning. Hvis det er en engangs-cikalike, som dem vi forhandler er, så pakker du den blot ud og så er den klar til brug.

E-cigaretter med tankbeholdere er ikke meget sværere at bruge end ovenstående. Forskellen er, at du her har en konstant fastmonteret tank, som du fylder med E-væske, inden du begynder at dampe. Ligeledes vil coilen også dø på et tidspunkt, og du vil blive nødt til at skrue den af og indsætte en ny. Der er lidt mere kød at tage fat på med denne type, men overordnet set er det en god model for begyndere.

Mods er de eneste enheder, der måske er lidt for komplicerede for nye dampere. De har små LED-skærme med informationer, mange knapper at lære, og så har du typisk også mulighed for at justere både strømforbrug og temperatur. Dette er mere eller mindre en avanceret type E-cigaret.

Men ligesom at en ny telefon måske kræver lidt tilvænning på grund af de mange nye funktioner, virker E-cigaretten på samme måde. Du lærer det hurtigt, og når du først har fundet dine foretrukne indstillinger, kommer du ikke til at benytte de mange muligheder for justeringer alligevel. Enhederne afviger altså en del fra hinanden, og hvis du til en start bare vil holde det simpelt, bør du holde dig væk fra mods. Når du får mere erfaring, vil du dog helt sikkert kunne optimere din damperoplevelse med et mod.

Hvordan skal din enhed se ud?

Den gamle kliché om, at man ikke skal dømme en bog på coveret kan også sagtens bruges om E-cigaretter.

Bare fordi en E-cigaret ligner en cigaret, betyder det ikke, at det er den bedste erstatning for tobakken. Og hvis et mod ikke ligner noget, der har med en cigaret at gøre, er det bestemt heller ikke nødvendigvis sandt.

Når det er sagt, så har vi alle vores præferencer i forhold til design og stil. Skal din E-cigaret komme i et bestemt design eller farve, så kan det fjerne mange af dine muligheder. Det er ikke alle, der vil dampe fra en firkantet boks, og det er ikke alle, der vil dampe fra noget, der ligner en normal cigaret.

En fordel kan dog ligge i, at mange, der tager eller forsøger at tage skiftet, får større fornøjelse ud af en cigaretlignende E-cigaret, fordi den holdes på samme måde i hånden. Denne trang eller følelse vil dog oftest forsvinde hurtigt, og vi anbefaler, at man forsøger at vælge en E-cigaret ud fra funktionalitet og ikke stil.

Hvilket sæt er det mest effektive, hvis man vil af med sine rygevaner?

Hvis du bruger dampning som et forsøg på at komme væk fra tobakken, er det naturligvis i din interesse, at du finder det bedste sæt til at komme ud af det med. Det er værd at notere sig, at der ikke er noget ”forkert” valg, når det kommer til E-cigaretter, men der er blevet lavet en smule forskning på området, der kan kortlægge, hvilke sæt der er de bedste.

En undersøgelse foretaget mellem 2012 og 2013 kom frem til, at dampere, der brugte E-cigaretter med tankbeholdere på daglig basis, øgede deres odds for at stoppe, men det viste også, at ikke-daglige forbrugere af cigalikes havde mindre tilbøjelighed til at stoppe rygning end folk, der overhovedet ikke dampede.

Graf over succesrate

Denne graf indikerer, at E-cigaretter med tanke (eGo-stil og større mods) er bedre end cigalikes, når det kommer til hjælpe med rygestop. Yderligere viste en anden undersøgelse, at mods er bedre til få nikotinen igennem til dig end cigalikes er, og derfor giver ovenstående resultater meget god mening.

Uanset dit valg af sæt bør du ikke give op, hvis det ikke virker de første par dage. Mange formår altså at lægge rygningen helt bag sig, selvom skiftet kan virke overvældende i starten på mange parametre.

Har du brug for noget diskret?

Ikke alle dampere foretrækker de store skyer. Selvom de fleste E-cigaretter kan producere en stor mængde af den såkaldte skydamp, er det ikke alle, der ønsker den opmærksomhed, det unægtelig vil tiltrække.

Hvis det er tilladt at dampe på din arbejdsplads, kan damp og store skyer være en skidt ting, hvis du ikke ønsker at forstyrre eller gøre folk utilpasse. Det er her ”stealth vaping”, eller smugdampning, kommer ind billedet. Dette er, når du bevidst undgår at producere store skyer under dampning. Det kan du læse mere om her.

Nogle enheder er langt bedre til smugdampning end andre. Cigalikes eller mindre E-cigaretter med tank giver dig bedre forudsætninger for at kunne dampe i smug. Det er fordi, der med disse kommer mindredamp end med mods. Ud over selve dampproduktionen er de også nemmere at gemme af vejen, fordi de fylder mindre rent størrelsesmæssigt. Dette kombineret med nogle gode teknikker til smugdampning vil du kunne dampe uden at blive det mindste bemærket. Hvis du er bevidst om, at du får brug for at kunne dampe i smug, bør dette være med i dine overvejelser, når du skal foretage et køb.

Hvilket udstyr skal du bruge til dine behov?

At finde det rigtige udstyr er det sværeste, hvis du er ny til dampning. Hvordan skal man vælge mellem alle disse muligheder, hvis man ikke ved, hvad de hver især kan tilbyde? Hvordan finder man den bedste løsning, hvis man kun har prøvet en eller to af dem? Bare rolig, det er skam muligt at finde en løsning, der både tilpasser sig dine krav til selve E-cigaretten og dine behov.

Hvor meget ryger du?

Med visse forbehold kan du finde en E-cigaret, der passer til dine nuværende rygebehov. Det er i hvert fald vejledende, og så kan du selv finde ud af det nærmere. Det første vi skal kigge på er den mængde af cigaretter, du ryger om dagen. Ryger du en pakke om dagen? Ryger du mere eller mindre end det? Er du nærmere en festryger?

En pakke om dagen: Du har en del muligheder, men du bør gå efter en E-cigaret, der kan holde dig i gang hele dagen og give dig nok nikotin. Vi anbefaler mods eller E-cigaretter med tankbeholdere, hvis du vil have den letteste overgang.

Mindre end en pakke om dagen: Et mod er ikke nødvendigt for dig. En helt normal E-cigaret med normal tankbeholder burde være nok.

Mere end en pakke om dagen: Cigalikes er helt sikkert ikke nok til dig, og nogle E-cigaretter med tankbeholder vil også efterlade dig skuffet og uden tilfredsstillelse. Mods tager længere tid at sætte sig ind i, men arbejdet er det værd, hvis du vil ud af dine normale rygevaner.

Festryger: Cikalikes vil være fint for dig. Du vil kunne bruge vores engangs E-cigaretter til en hel aften i byen. Hvis du ønsker noget med lidt mere gang i, så kan en lille E-cigaret med tank anbefales.

Som altid er dette blot det anbefalede. Der kan være variationer, og derfor bør du kun se ovenstående som vejledning. Du skal også huske på, at dine rygebehov ikke udelukkende er det, du skal tage højde for, når du vil hverve dig en E-cigaret. Der er mange ting at tænke på, og det hele skal gå op i sidste ende. Derfor bliver det også et prioriteringsspørgsmål.

Din livsstil: Hvor og hvornår vil du dampe?

En anden stor faktor, der har og bør have indflydelse på dit valg af E-cigaret, er din livsstil. Sagt med andre ord betyder det noget, hvor og hvornår du vil dampe.

Hvornår vil du dampe? 

Hele tiden: De fleste af dem, der anskaffer sig en E-cigaret, gør det med målet om, at det på sigt vil kunne erstatte rygning med dampning. Det betyder, at du skal bruge en enhed, der kan køre hele dagen uden, at det løber tør for batteri. Cigalikes holder ikke længe, og derfor bør du vælge en E-cigaret med tankbeholder eller et mod. Er du i tvivl om, hvor langt batteriet kan holde, kan du kigge på batteriets mAh. Jo højere mAh batteriet har, jo bedre holder det. Mere info om dette senere.

Nogle gange (kun om aftenen eller på arbejde): Er din plan ikke at dampe hele dagen hver dag, har du lidt bedre mulighed for at finde en rigtig model. Hvis du er på arbejde uden mulighed for opladning, er batteriet stadig en smule vigtigt, og derfor bør du bruge en E-cigaret med tankbeholder, men et mod er nok ikke nødvendigt. Derhjemme om aftenen eller, hvornår du nu engang ønsker at dampe, har du bedre mulighed for at oplade. Her kan du altså sagtens bruge mindre elektroniske cigaretter med tank.

Hvor vil du dampe?

Nogle steder kan du bedre tillade dig at dampe på en bestemt måde end andre, og derfor er det vigtigt at overveje det miljø, som du tænkt dig at dampe i.

Arbejde (risikabelt miljø): Hvis du har et arbejde, der kræver hårdt fysisk arbejde eller involverer visse risici grundet anden fysisk håndtering, er der en chance for, at din E-cigaret vil tage skade i lommen. Du skal altså bruge en solidt bygget E-cigaret, der passer til omgivelserne. Box mods er de bedste hertil, men de holder naturligvis ikke til alt. De kan dog holde til en del mere end den typiske tynde E-cigaret.

Arbejde (sikkert miljø): Arbejder du på et kontor eller i lignende rolige miljøer rent fysisk, kan du bruge hvad som helst. Overvej dog to ting: Sørg for, at du har en enhed med nok batteri, hvis du ikke har mulighed for at oplade, og sikr dig, at du overholder de lokale firmapolitikker i henhold til brug af E-cigaretter.

Hjemme: Derhjemme kan du naturligvis gøre, som du vil. Intet stopper dig, og kun du sætter grænser for, hvad der er acceptabelt. Ethvert sæt kan være brugbart – det handler udelukkende om, hvad du ønsker at gå efter.

På farten: Er din plan ikke udelukkende at ryge derhjemme eller i stille områder på kontoret, skal du overveje, om den er praktisk i henhold til transport. Cigalikes er de mest fleksible rent formmæssigt, men batteritiden er ikke god til rejser. Mods er lidt for store og ikke nemme lige at have med i en lomme. Derfor er det naturlige valg en mindre elektronisk cigaret med tankbeholder. De har en kuglepensstørrelse, og batteritiden er for det meste god. Nogle mods er dog tilstrækkeligt fleksible og praktiske at tage med.

Oftest vil du dog ikke komme til specifikt at bruge én enkelt E-cigaret til ét særligt område, og derfor er den bedste løsning ofte den mest fleksible (en all-round enhed). Box mods eller E-cigaretter med tanke er de bedste til formålet, men det hele afhænger af din situation.

Har du dampet før? Hvad syntes du om det?

Du kan komme et langt stykke ad vejen mod det rigtige kit ved at vælge i henhold til dine tidligere rygevaner og ovenstående information om, hvor du regner med at bruge E-cigaretten. Dog er intet så brugbart som den erfaring, det er at have dampet før. Uanset om det var et fuldblodigt forsøg på at stoppe rygning helt eller blot enkelte puf din vens E-cigaret, så kan denne erfaring give dig et hint om, hvad du har brug for.

Du har måske prøvet nogle ting, du helt sikkert ikke kunne lide, og du har nok også prøvet ting, du bare elskede. Her er nogle ting, du bør overveje, når du skal foretage et valg:

Dampning var ikke tilfredsstillende: Der kan være flere årsager til, at du ikke fandt din oplevelse tilfredsstillende. Du bør prøve at bruge E-væsker med højere niveauer af nikotin, fordi det oftest er dette, som rygerne mangler.

Selve E-cigaretten kan også have været problemet. Cigalikes er oftest ikke lige så tilfredsstillende som E-cigaretter med tankbeholdere, og disse er oftest ikke lige så tilfredsstillende som mods. Virkede nikotinforøgelsen ikke, så prøv med andet udstyr.

Dampning gav øm hals og hoste: Det er helt normalt med hoste og en smule øm hals, når man begynder at dampe. Det plejer at gå over, når man lige kommer ind i en rytme. Det kan du læse mere om her.

Det kan være på grund af typen, men det er mere sandsynligt, at det er på grund af din E-væske. Høje niveauer af PG og nikotin kan være hårdere for halsen. Til tankbeholdere og mods kan du selv kontrollere væsken og sørge for de rigtige ratioer af væske for at minimere hosten og ømheden.

Du fik ikke det ønskede ”throat-hit”: Ligesom før handler det nok om E-væsken og ikke så meget selve E-cigaretten. Prøv med en kraftigere væske for at give dig det ”throat-hit”, altså det riv i halsen, som du har behov for.

Smagen var ikke god nok: Større enheder vil tillade dig at afprøve flere smage. Smagen kan have manglet lidt, hvis det var en billig cigalike. Prøv igen med større enheder for en mere fuldendt, kraftig og tilpasset smag.

Overordnet set får du mange flere muligheder med mods og E-cigaretter med tankbeholdere. Du kan bruge alle typer af E-væske med disse, og effekten er som regel også bedre. Det er kun virkelig hvis, at du ikke ønsker det kompliceret på nogen måde, at cigaliken er anbefalelsesværdig.

For nuværende og etablerede dampere

Som uerfaren damper er der stadig mange ting at forholde sig til, men hvis du allerede har erfaring på området, bliver jagten på den gode E-cigaret noget nemmere. Rådene her minder meget om dem ovenover, men fordelen her er, at du har et langt større og bedre overblik over, hvad der virker for dig, og hvad der ikke gør.

Dit nuværende setup – hvad har du, og hvorfor vil du have noget andet?

Den bedste måde at finde ud af, hvad der er bedst for dig, er ved at spørge dig selv om, hvad der er galt med dit nuværende setup. Bruger du stadig den samme E-cigaret, som da du startede? Bruger du et mod, men finder du det for kompliceret? Er du mest til plug-and-play løsningen med en cigalike, men giver den dig ikke nok damp?

Hvad er du ikke tilfreds med?

Ikke nok damp: Simpelt problem. Du skal bruge en kraftigere enhed med en bedre tank. Mods, især med sub-ohm tanke, er de bedste, og mindre E-cigaretter kan også fungere. Cigalikes er dog absolut ikke valget for dig.

Ikke nok smag: Smagen vil også forbedres med en bedre væskebeholder. Igen skal vi derfor op og lege med stærkere og kraftigere enheder for at få smagen frem.

For kort levetid på batteriet: Større batterier har en tendens til at holde bedre i længden. En tommelfingerregel er, at cigalikes har dårligere batterier end normale E-cigaretter med tanke, og disse normale elektroniske cigaretter er som udgangspunkt mindre holdbare end mods. Dog handler det hele om mAh, og der kan fås ganske billige E-cigaretter med høje mAh-værdier på batterierne.

For høje løbende omkostninger: Selvom det oftest er startindskuddet, der tager det meste af budgettet, når der skal handles E-cigaretter, kan dette variere meget i mellem hvert sæt. Cigalikes skal have udskiftet sine patroner eller udskiftes helt hvis det er engangs, og derfor bliver de dyrere i længden. De er billigst i starten, men omkostningerne løber hurtigt op. For mere normale E-cigaretter med tanke og mods er det mere eller mindre kun coils og E-væske, der skal udskiftes af og til.

Ikke store nok skyer: Det er populært blandt erfarne dampere at jagte de store skyer, og vi vil her kigge lidt på, hvad du kan gøre, hvis du vil have de store skyer.

Hvis du er bare det mindste seriøs omkring dine skyer, skal du have fat i et mod. Højere watt betyder større skyer, og derfor er det nødvendigt med en stærkere enhed. Sub-ohm tanke er dog et andet vigtigt redskab, der kan give dig store skyer. Det er nemlig ikke alle, der bryder sig om det høje strømforbrug, og det er altså ikke nødvendigt at fokusere udelukkende på den høje watt for at få de gode skyer.

Har du brug for temperaturkontrol?

På langt de fleste mods har du muligheden for temperaturkontrol. Men har du virkelig brug for det? Er det det værd at betale for en Alien Mod med TC, eller ville du blive lige så tilfreds med en mere basisk model som eksempelvis iSmoka Eleaf iStick? Der en helt stor fordel ved TC for nye dampere: Benytter du dig af TC, skal du ikke bekymre dig om ’dry pufs’, altså tørre sug, når du damper. Dette sker, når der ikke er nok E-væske i vægen, og det giver en forfærdelig smag.

Enheder med TC forhindrer automatisk dette i at ske, fordi de begrænser coilens temperatur, så E-væsken ikke ’koger over’. Dine væger har altså en større chance for ikke at blive brændt af. Ud over dette tilbyder TC også en mere konsistent smag fra din E-væske. TC er dog ikke en absolut nødvendighed for at kunne nyde dampning. Du skal måske tage et par andre midler i brug for at beskytte dig mod ’dry puffs’ såsom at holde tanken fyldt konstant og reducere strømtilførslen, hvis du bemærker nogle former for problemer med enheden. Dette er dog ganske nemt og lige til. Du kan læse mere om hvordan du undgår dette her.

Alle TC-mods har en ikke-TC funktion, så du altid kan slå det fra. Mener du dog ikke, at du får brug for det, kan du lige så godt spare penge ved at købe en mindre avanceret model, der ikke tilbyder TC.

Vi anbefaler det naturligvis, hvis du har råd til en bedre E-cigaret, men i sidste ende kommer det an på dine personlige præferencer. Mange foretrækker ganske normalt watt-mode, fordi TC ikke var på markedet til at starte med, og derfor har de vænnet sig til det. Overordnet set giver TC dig bedre muligheder og en bedre smag for det meste. Det giver dig også rum til at eksperimentere, men det er oftest ikke altafgørende for din oplevelse.

Vælg med omhu og bliv belønnet med god damp

Som du nok er kommet frem til, så er der en del at overveje, når du skal have det rigtige kit til dine dampervaner. Hovedpointen er overordnet at overveje, hvad du personligt ønsker at få ud af din E-cigaret og dit kit. Så længe du har det basiske på plads, vil du være i stand til at spore dig ind på den rigtige enhed.

At gå efter de store kits kan være en rimelig stor investering for nogle, så tag den tid, det nu engang tager. Lav research på dine fundne modeller og læs om dem på nettet – der findes utallige informationer, hvis du søger på de rigtige ting.

Dette arbejde er måske ikke det, du ser mest frem til, men i sidste ende er det det hele værd. 

Forskellige E-cigaretter har forskellige styrker af brugervenlighed, og dette er en af måderne, hvorpå man kan fastslå, hvordan de adskiller sig fra hinanden på. Ingen E-cigaret er super kompliceret, men nogle kræver lidt mere tilvænning og forståelse end andre.

Cigalikes er de mest simple af slagsen: Du monterer cartomizeren på batteriet, og så bruger du den ellers, som du ville have brugt en normal cigaret. Når denne cartomizer er færdig, smider du den bare ud og sætter en ny på. Hvis du vil dampe helt grundlæggende uden masser af optimerende teknologi, er dette en god løsning. Hvis det er en engangs-cikalike, som dem vi forhandler er, så pakker du den blot ud og så er den klar til brug.

E-cigaretter med tankbeholdere er ikke meget sværere at bruge end ovenstående. Forskellen er, at du her har en konstant fastmonteret tank, som du fylder med E-væske, inden du begynder at dampe. Ligeledes vil coilen også dø på et tidspunkt, og du vil blive nødt til at skrue den af og indsætte en ny. Der er lidt mere kød at tage fat på med denne type, men overordnet set er det en god model for begyndere.

Mods er de eneste enheder, der måske er lidt for komplicerede for nye dampere. De har små LED-skærme med informationer, mange knapper at lære, og så har du typisk også mulighed for at justere både strømforbrug og temperatur. Dette er mere eller mindre en avanceret type E-cigaret.

Men ligesom at en ny telefon måske kræver lidt tilvænning på grund af de mange nye funktioner, virker E-cigaretten på samme måde. Du lærer det hurtigt, og når du først har fundet dine foretrukne indstillinger, kommer du ikke til at benytte de mange muligheder for justeringer alligevel. Enhederne afviger altså en del fra hinanden, og hvis du til en start bare vil holde det simpelt, bør du holde dig væk fra mods. Når du får mere erfaring, vil du dog helt sikkert kunne optimere din damperoplevelse med et mod.