Dag-til-dag levering

Fri fragt over 350,-

5 stjerner på Trustpilot

Over et år siden

Hvad betyder Ohm og Volt?

Hvad betyder Ohm og Volt?

Hvad betyder Ohm og Volt?

Måske lyttede man ikke helt efter i fysiktimerne, eller måske ligger det hele bare lidt langt væk. Faktum er, at det for mange kan være svært at holde styr på, hvad der volt, watt og ohm, når vi snakker E-cigaretter og fysik generelt. Måske du bare har undret dig over, hvad ohm-styrken er, når du har kigget efter væskebeholdere og coils.

Inden vi starter på den helt store forklaring, er det værd at slå fast, at du sagtens kan få en god E-oplevelse med variabel voltmængde og med atomizers med forskellig modstand, selvom du ikke forstår fysikken bagved. Men vi vil alligevel give en forklaring, til dem der gerne vil blive klogere.

Hvad er Ohm?

Mange af både vores væskebeholdere og væge er mulige at købe i forskellige ohm-styrker. Selvom du i forvejen måske godt ved hvad Ohm er, så kan det godt forvirre, hvis du bare ønsker at prøve vores nye væskebeholder eller vil skifte vægen/coilen. Helt konkret så er "Ohm"-styrken størrelsen af den elektriske modstand, eller en betegnelse for hvor ”frit” elektricitet har mulighed for at strømme igennem noget. Ohm kan også beskrives med dette tegn: Ω

Når vi bruger "Ohm" indenfor E-cigaretter og tilbehør hertil, så drejer det sig om hvilken type varme som vægen/coilen genererer til at fordampe vores E-væske. 

Essentielt, jo lavere modstand (ohm) i din atomizer, jo større mængde elektricitet vil rende igennem den. Hvis du øger modstanden (ohm) i din atomizer, vil mindre elektricitet løbe igennem den. Så når du bruger en atomizer med lav modstand, og der derved flyder mere elektricitet igennem, vil du opleve følgende:

  • Mere varme bliver genereret af dit coil
  • Mere damp skabes
  • Du kan opleve en mere intens smag
  • Dampen bliver varmere

Afhængig af dine præferencer og ønsker til din E-cigaret, kan disse fire altså være positive.

Vi finder dog også nogle negative følger. Disse er:

  • Dit batteri bliver drænet hurtigere
  • Batterilevetiden kan blive reduceret
  • E-væsken bliver opbrugt hurtigere
  • Atomizerens levetid bliver reduceret 
  • Større tilbøjelighed til at opleve et ”dry hit”

Ved at bruge Ohm-skalaen kan vi finjustere hvilke produkter, der passer bedst sammen med de batterier vi forhandler. På den måde opnår vi den bedste mængde af damp og den bedste smagsoplevelse.

Hvad er ”Sub Ohm”?

Vi har set på, at hvis du nedsætter modstanden i dit coil, og samtidig øger mængden af volt, vil vi opleve mere damp og nogle gange mere smag. Sub-ohming tager dette til ekstremerne ved at dampe med en modstand på under 1 ohm, hvilket er utroligt lavt. Dette producerer massive mængder af damp, men det slider også på både batteri og coilet i din clearomizer.

Det bruges ofte på mekaniske mods uden nogen elektrisk sikkerhedsinstallation, hvilket øger risikoen for eksploderende batterier, hvis det ikke bruges korrekt.

Indtil for nylig har sub-ohm-vaping være lukket land for de erfarne dampere, der ønskede at flytte grænser med genopbyggelige atomizers.

Hvilken ohm-modstand skal jeg bruge i min clearomizer?

Der er ikke noget enkelt svar på dette. Det afhænger af dig, den damp og det throat hit, du ønsker, ligesom det også afhænger af voltmængden, du kombinerer med ohm-mængden.

Dertil kommer også, at diverse e-væske opfører sig forskelligt, og at den valgte modstand har stor betydning på nogle smagsvarianter. Det er i den grad et felt, hvor der er plads til at eksperimentere for at finde den løsning, der passer bedst til ens ønsker.

Forklaring på E-cigaretter med variabel voltmængde

Modstanden - altså ohm - i din atomizer er ikke det eneste, der styrer mængden af damp, smag og throat-hittet.

Det afhænger også af strømstyrken, der er i din atomizer. 

Som vi har set, kan du få en mere intens oplevelse, hvis du mindsker mængden af modstand i din atomizer ved at vælge en lavere ohm-styrke. Du kan ligeledes gøre det samme ved at øge strømstyrken, der er i din E-cigaret. Det kan lyde kompliceret, men typisk er det en let affære, hvis du har at gøre med en E-cigaret, hvor der er variabel voltmængde. Det kræver blot et par tryk på en knap eller lignende.

Og hvad så, hvis du ønsker endnu mere e damp?

Så kan du kombinere en lav modstand i atomizeren med en større strømstyrke.

Du bør dog være opmærksom på, at en sådan kombination, hvor de to tal er henholdsvis meget lave og meget høje, kan betyde, at du brænder din atomizer af – eller i bedste fald får en kraftigt reduceret levetid.

Variabel voltmængde vs variabel wattmængde

Helt essentielt, kan forskellen mellem variable volt og variabel watt siges at være forskellen mellem en bil med automatisk gear og en bil med manuelt gear.

Med variabel voltmængde kan du manuelt kontrollere strømstyrken (volt), der render igennem din E-cigaret. Mængden af energi, der rent faktisk kommer ud, vil afhænge af, hvordan modstanden i din atomizer agerer med den strømstyrke, der render igennem den.

Med variabel wattmængde, vil du i stedet fortælle E-cigaretten, hvor meget strømstyrke, du vil have ud af den, frem for at fortælle den, hvor meget der skal rende igennem din atomizer. Den vil således selv producere det power output, du har brug for.

For at sige det på en anden måde... Watt er essentielt for hvor meget power e-cigaretten producerer i output, mens volten styrer, hvor meget power der skal sendes igennem E-cigaretten. Det vil sige, at når du øger wattmængden, vil voltmængden også blive øget – og vice versa.

Volt er dog ikke den eneste faktor, der påvirker wattmængden. Du skal også regne modstanden i dit coil med. Coils med lav modstand producerer mere smag, damp og varme ved en lavere voltmængde end coils med høj voltmængde, fordi de bruger flere watt.

Hvis du eksempelvis har en 1,8 ohm coil, der bruger 3,7 volt, vil du få et output på ca 7,3 watt.

Omvendt, hvis du ændrer dit coil til en højere modstand – eksempelvis 2,8, vil du hurtigt opleve en nedgang i smag, dampproduktion og varme, ligesom wattmængden vil blive lavere – omkring 4,4 watt. Derfor vil du være nødt til at øge voltmængden for at øge wattmængden, hvilket giver en bedre E-oplevelse.

Sammenhængen mellem volt og ohm er vigtig

Men du sidder måske stadig med spørgsmålet, ”Hvilken Ohm-styrke væskebeholder og coil skal jeg så bestille?”

Der er dog grænser for hvor høj Volt-styrke, og hvor lav Ohm-styrke der anbefales at sættes sammen. I tabellen herunder kan du se hvilke der passer bedst sammen. For lav en Ohm-styrke, med for høj en Volt-styrke, vil gøre at E-cigaretten bliver for varm. En for høj Ohm-styrke, med for lav en Volt-styrke, vil gøre at der næsten ingen damp produceres. Vi anbefaler at du holder dig indenfor den grønne zone.

Hvad betyder mAh i i E-cigaretbatterier?

Du har sikkert også set ”mAh” i forbindelse med E-cigaretbatterier. Men hvad betyder det? MAh er vigtigt, da det bruges til at se på, hvor længe et batteri kan holde strøm. Hvis vi bruger vores analogi om bilerne igen, kan volt siges at være benzinen, mens mAh er størrelsen på benzintanken – jo større tanken er, jo længere kan bilen køre, før den skal tankes igen. ”mAh” står for milli-ampere-hour. Du kan måske være størdt på mAh i forbindelse ved køb af en powerbank til din smartphone - jo større mAh, jo flere gange kan du oplade din telefon med den. 

Her er et hurtigt overblik over volt, watt, ohm og mAh 

E-cigaretter er utroligt simpelt kredsløb, der omfatter et batteri, en kontakt og et coil. Her vil vi kort slutte af med at gennemgå begreberne i punktform, for give dig et bedre og hurtigere overblik. 

Milliamperetimer (mAh)

En milliamperetimer er en tusindedel af en amperetime (Ah). Begge bruges til at måle et batteris kapacitet. En højere rating betyder større kapacitet. Bemærk, at mAh kun bruges til at måle kapacitet, og det skal derfor ikke forveksles med volt. 

Ampere

Ampere bliver også forkortet som amps, og det er med til at måle mængden af den konstante strøm. Ampere defineres som antallet af elektroner, der passerer gennem et kredsløb på ét sekund.

Volt

Volt måler mængden af den potentielle energi mellem to punkter i et kredsløb. Et punkt vil være mere ladet end det andet. Forskellen mellem ladningerne på de to punkter kaldes volt.

Watt

Watt måler mængden af strøm, der bliver konsumeret af en elektrisk enhed.

Ohms lov

Ohms lov omhandler en beregning, der viser forholdet mellem volt, ampere og ohm.

U = mængde volt

I = mængde ampere

R = mængde ohm

Loven siger, at hvis man kender to af værdierne, kan man altid udregne den tredje. Dette gør man ved brug af formlen U = I x R. 

Hvis du således eksempelvis bruger et coil på 0,5 ohm (meget lavt) med et batteri der giver 4,2 volt, kan du bruge Ohms lov til at udregne, hvor mange ampere kredsløbet dræner fra batteriet.

Ved hjælp af simpel matematik isolerer vi ampere (I), hvilket giver:

I = 4,2/0,5 = 8,4A. Det giver altså 8,4 ampere.

Dette er brugbart for dampere, der ønsker at bygge deres egne coils. Tallet, du får ved at bruge Ohms lov, er særdeles værdifuldt, da du ikke bør dampe med et coil, når du ikke kender dets modstand eller et batteri med ukendt volt-output.