Dag-til-dag levering

Fri fragt over 350,-

5 stjerner på Trustpilot

Over et år siden

Sådan opbevarer du din E-væske

 

Sådan opbevarer du din E-væske

 

Noget af det vigtigste for ens oplevelse er selve E-væsken. Derfor bør man også håndtere og opbevare ens væske på en holdbar måde. Vi har nemlig at gøre med et stof, der er giftigt i koncentreret form, og hvis man ikke tænker sig tilstrækkeligt om, kan det have sørgelige konsekvenser. Vi vil i dette blogindlæg gennemgå e juice og dens ingredienser, og forklare, hvordan du opbevarer din e-væske. Både for at forlænge holdbarheden, men også for at skåne de mindste beboere i hjemmet. 

 

Indhold i E-væske

 

Det kan være vanskeligt at gennemskue, hvad E-væske nogle gange indeholder. Det er nemlig ikke blot væske presset på friske æbler og andre frugter. Det varierer naturligvis fra E-væske til E-væske hvad der er i, men følgende ingredienser indgår som oftest i langt de fleste E-væsker og brands: 

 

Nikotin

 

Nikotin indgår i flere E-væsker på markedet. Mængden kan spænde helt op til 24 mg nikotin pr. ml. Der findes dog også E-væsker med betydeligt mindre nikotin, ligesom der også findes nikotinfrie versioner.

 

Aroma

 

Der anvendes fødevarearomaer i en lang række fødevarer. Det samme gør sig gældende i E-væske, hvor denne ingrediens bruges til at sætte smag.

 

Demineraliseret vand

 

Ganske almindelig vand fra vandhanen, hvor mineraler og salte er frasorteret. 

 

Propylenglycol (PG)

 

Et organisk tilsætningsstof med masser af anvendelsesmuligheder. Det anvendes også i almindelige fødevarer og en lang række øvrige produkter. Den egenskab i e væske er især at give fugt. 

 

Vegetabilsk glycerin (VG)

 

Dette er ligeledes et organisk tilsætningsstof, som man kender fra mange af de fødevarer, man indtager og en lang række andre produkter.

 

Nikotin

 

Af de førnævnte ingredienser er det faktisk kun nikotin, der bør tages alvorligt som ingrediens. Nikotin er nemlig, i klar modsætning til de øvrige stoffer, giftigt, og det bør håndteres med omhu. Nikotin blev oprindeligt brugt som insektsprøjtemiddel, men i dag kendes det bedst som en ingrediens i eksempelvis cigaretter. Nikotin stammer således også fra tobaksplanter, hvorfra det bliver udvundet, og det færdige produkt, der indgår i cigaretter og E-væsker, har en vanedannende effekt.

 

Opbevar din E-væske forsvarligt

 

E-væske indeholder nikotin, der som før nævnt, er giftigt. Derfor bør du altid opbevare e juice med nikotin forsvarligt. Man kunne eksempelvis aldrig drømme om at opbevare en stærk spiritus, hvor barnet let kunne få adgang hertil. Det samme bør gøre sig gældende med E-væske, der blot er endnu stærkere og farligere end alkohol. Faren er nem at overse, da E-væsken måske ikke ser ud af meget, når den er i sin beholder. Det er dog vigtigt, at man ikke lader sig narre.

 

Børn og babyer bør altså ikke komme i kontakt med nikotin, da dette kan føre til nikotinforgiftning. Det sker eksempelvis ved børn, der har bidt i en cigaret, tygget i et nikotintyggegummi eller lignende. Det samme gør sig gældende ved husdyr, som hunde og katte, der kan være udsatte af samme årsager. Hvis en hund eller kat indtager E-væske, der ligger på et stuebord eller lignende, kan det have fatal udgang. Du kan opbevare din e væske forsvarligt - uden for både dyr og børns rækkevidde - ved at holde væsken lukket, og placere den højt oppe eller gemt væk. Hvis du har medicinskab, der er muligt at aflåse eller et andet rum i boligen, der er mulig at lukke helt af, kan det også være et godt sted til at opbevare din E-væske. 

 

Brug handsker og vask hænderne 

 

Efter noget tid kan man opleve, at ens væskebeholder lækker, du kan tabe lidt E-væske, du kan hælde ved siden af eller lignende. I den forbindelse kan man opleve, at man får lidt e juice på huden. Derfor kan det være en god idé at bære latexhandsker. Hvis du alligevel måtte få E-væske på huden er der kun én ting at gøre – skynd dig at få vasket det ramte område grundigt! Nikotin kan optages gennem huden, hvilket faktisk sker ganske hurtigt, og derfor bør man altid søge mod vand, hvis ens hud rammes af E-væske.

 

Hvor længe holder min E-væske?

 

Nu skal vi til at kigge på holdbarhed. Uanset om man har at gøre med mælk, maling eller E-væske, er der altid et udløb for varens holdbarhed. E-væsken indeholder fødevareprodukter, og derfor har det også en ”mindst holdbar til”-dato, som du kender fra din skummetmælk fra Brugsen. Først og fremmest er den bedste huskeregel, at E-væsken bør behandles som en fødevare. Væsken er for eksempel sårbar overfor varme, og holdbarheden kan variere kraftigt i dato afhængig af temperatur, opbevaringssted og lignende. Dertil kommer, at væsken ikke bør udsættes for direkte sollys – eksempelvis i en vindueskarm. Dette kan nemlig føre til misfarvning og skade på væsken. Det oplagte er derfor, at du bruger et mørkt og tørt sted – eksempelvis et lukket skab.

 

De fleste brands og forhandlere oplyser oftest, at væsken kan holde sig i op til to år. Det er formentlig rigtigt, at væsken ikke vil være skadelig eller lignende efter to år, men kvaliteten af kraftigt aftaget. Du vil således opleve den bedste smag et godt stykke tid inden de to år er gået.

 

Vi anbefaler derfor, at du bruger din E-væske indenfor 6 måneder for den bedste oplevelse. Men perioden kan forlænges til omkring 8 måneder, hvis væsken har været i køleskabet, og op til 2 år, hvis du har haft den i fryseren.

 

Et andet godt tip er at skrue låget tilstrækkeligt på efter brug, da væsken ellers risikerer at miste sin smag, dampevne og det famøse krads i halsen, som mange hungrer efter (også kaldet throat hit). Nikotinen i E-væsken vil oxidere (optage luft) hurtigere, når låget er skruet af igennem længere tid. Hold derfor nikotin væk fra direkte sollys, varme og ilt.

 

Er min E-væske blev for gammel?

 

Hvis du igennem længere tid ikke bruger din E-væske, kan den godt begynde at ændre karakter. Du kan opleve, at ingredienserne begynder at skille sig fra hinanden, hvilket kan ses helt tydeligt. Det er dog ganske ufarligt, og du kan blot ryste flasken for at få en samlet E-væske igen.

 

Hvis du oplever, at ingredienserne ikke blandes sammen tilstrækkeligt efter længere tids rysten, betyder det formentlig, at E-væsken er blevet for gammel, hvorfor du ikke længere bør anvende den. Hvis du alligevel ikke er helt sikker, kan du godt smage på E-væsken for at teste. Hvis smagen ikke er til at holde ud, giver det sig selv – E-væsken må ryge ud. Men hvordan skal e-væsken smides forsvarligt ud? Læs med videre!

 

Sådan deponerer du din E-væske

 

Måske har du købt en smag, du ikke synes om. Måske din E-væske er blevet for gammel. Eller måske noget helt tredje. Nogle gange kan det være nødvendigt at skaffe sig af med sin E-væske, og dette bør naturligvis ske på en forsvarlig måde. Det er nemlig hverken godt for miljø eller grundvand at hælde ubrugt E-væske ud i vasken – primært på grund af nikotinen i væsken.

 

Et lille tip er, at du blander væsken med et produkt, der suger væsken – eksempelvis kaffegrums, kattegrus, køkkenrulle eller lignende. Når væsken er blevet suget, kan du smide grusen eller grumset i skraldespanden. Husk dog at gøre familiemedlemmer og besøgende opmærksom på dette, således de ikke indtager den rene E-væske, hvis denne ikke er skaffet tilstrækkeligt af vejen.

 

Det kan virke som en sur og møjsommelig proces at skaffe sig af med E-væske på sådan en bøvlet måde, men i sidste ende bør det gøres forsvarligt, da det er særdeles skadeligt og uholdbart at skylle det ud i vasken.

 

Hundehvalpen Ivy

 

I denne artikel har vi gjort meget ud af at fortælle om faren ved ringe opbevaring af E-væske. Vi har således skitseret, at man ikke bør opbevare sin E-væske på steder, hvor det er muligt at komme til for husdyr og familiens yngste medlemmer. E-væske er i sig selv et rigtigt godt produkt, der giver gode oplevelser til mange mennesker, men man bør også tilsvarende tænke sig om, da vi netop har at gøre med en væske, der indeholder et giftigt stof i form af nikotin.  Det er heldigvis ikke særligt ofte, at der sker voldsomme ulykker med E-væske, men der findes nogle eksempler på, at ringe og utilstrækkelig opbevaring af E-væske har haft dødelig udgang.

 

Et af disse eksempler finder vi på den anden side af Nordsøen i England. Her har vi at gøre med hundehvalpen Ivy, der døde tilbage i 2014.

 

Ejeren af Ivy var flittig bruger af El-cigaretter og derfor også E-væske. E-væsken, som ejeren købte, var mærket med faresymbolet for gift, hvilket indikerer, at væsken kan være giftig, ligesom indtagelse kan have fatale konsekvenser. Alligevel stod E-væsken ikke på et forsvarligt sted, og hundehvalp Ivy endte med at indtage dele af E-væsken. Kort tid efter døde hundehvalpen. Det er vigtigt at huske på, at dette ikke er en kritik af E-væske. Det er derimod en kritik af mangelfuld omtanke og ringe opbevaring af E-væsken. 

 

Det er derfor denne artikel er så vigtig. Husk nu endelig på at opbevare E-væsken forsvarligt. Denne gang kostede det en hund livet, men E-væsken kan også føre til alvorlig sygdom, og i værste fald døden, ved mennesker.

 

Man bør ikke frygte for at bruge E-væske. Mange tusinder af mennesker gør det hver dag. Man bør blot tænke sig om, bruge sin sunde fornuft og opbevare væsken forsvarligt. Så bør det hele nok gå.

 

Hvordan du opbevarer E-væske i tilfælde af en zombieapokalypse

 

Når landet falder fra hinanden på grund af hjernehungrende zombier, der har gjort de faktiske græsmarker til deres evige græsmarker, står du over for større problemer end beskyttelsen mod zombier: Din damperbutik vil lukke, og din forsyning af E-væske vil hurtigt forsvinde. Denne problemstilling har kostet os mange søvnløse nætter, så vi bad Lee Johnson om at finde frem til de bedste løsninger, skulle en zombieapokalypse bryde ud.

 

En af de første E-væsker, som jeg virkelig elskede, var den med smagen af sød banan. Det gik hurtigt fra en, jeg blot brugte hele dagen enkelte dage om ugen til at være den, som jeg brugte hele dagen alle ugens dage, og derfor tømte jeg naturligt nok meget hurtigt en sådan flaske. Så gik det op for mig, at jeg jo er en anmelder, og at jeg egentlig burde skrive noget ned omkring smagen, før flasken er tom. Så det gjorde jeg. Da jeg var færdig, var der stadig en smule tilbage i flasken, som jeg så valgte at gemme som en lækkerbisken til trænge tider. Jeg skulle altså opbevare den et sted, men da jeg stadig var en relativ ny damper på det tidspunkt, havde jeg ingen viden for opbevaring af E-væske. Jeg efterlod den derfor bare på hylden blandt de andre flasker og fortsatte min videre daglige færd.

 

Jeg har svært ved at sætte ord på den skuffelse, der forekom, da jeg adskillige måneder senere løb ind i sådanne trænge tider. Jeg fyldte min beholder op med den tidligere så fantastiske væske, men smagen var død og begravet. Tilbage var blot minderne og en lettere pebret smag, der på ingen måde var i nærheden af det, jeg huskede som en frugtig og fyldig banansmag. Jeg kunne kun bebrejde mig selv. Det havde været nemt at finde ud af, hvordan E-væske skal opbevares for at kunne nyde de sidste dråber på et senere tidspunkt, men jeg var for uvidende. Jeg var derfor nødt til at købe mere, men hvad kunne jeg havde gjort? Hvordan sikrer du, at smagen ikke dør ud, så du kan nyde hele flasken uden at tømme den på en gang?

 

Fra et damperperspektiv naturligvis. Fra et overlevelsesperspektiv kan det være svært at anvende følgende tips, men i det mindste kan du nyde en sidste omgang damp, før du bliver revet i småstykker af en flok blodtørstige zombier.