Chat with us, powered by LiveChat

Dag-til-dag levering

Fri fragt over 350,-

5 stjerner på Trustpilot

Er E-cigaretter skadelige?

Er E-cigaretter skadelige?

Er E-cigaretter skadelige?

 

Hvor skadeligt er e cigaretter?

Flere og flere ryger elektroniske cigaretter, men ingen ved, hvor skadeligt er e-cigaretter? Forsker Karl Erik Lund besvarer dette spørgsmål i artiklen, og forsikrer om, at sundhedsrisikoen forbundet med e cigaretter er lav. Karl Erik Lund forholder sig dog kritisk overfor de mange medieopslag, hvorfor han er enig i Public Health Englands udsagn omkring, at e cigaretter kun udgør ca. 5 % af skade potentialet af tobaksrygning. Forsker Karl Erik Lund deler også den medicinske enighed om, at aerosol fra e cigaretter har mindre skade potentiale end inhalation fra cigaretrøg. Røgrelaterede sygdomme er oftest associeret med tjærestoffer og carbonmonoxid - og disse findes ikke i damp. Damp indeholder altså langt færre giftstoffer, og niveauet er som regel lavere end i tobaksrøgen, siger Karl Erik Lund. På baggrund af dette, anbefaler han, at brugere af e cigaretter køber udstyr fra forhandlere, som har et godt renommé i damper miljøet. Professor Ann McNeill lavede en uafhængig undersøgelse, som konkluderede, at vaping var 95 % mindre skadeligt end rygning. Han udtaler også: “e-cigarettes could be a game changer in public health”, hvorfor han baggrund af dette mener, at e cigaretter stadig kan indeholde nogle potentielt skadelige kemikalier, der også findes i cigaretrøg, skønt på et langt lavere niveau. 

 

Fordele ved e cigaret

Et kontrolleret forsøg i Storbritanniens National Health Service, antyder at vaping redder liv. Ved et kontrolleret forsøg i Storbritanniens National Health Service fandt folk ud af, at vapere af e cigaretter som alternativ til tobaksrygning havde større succes, og større sandsynlighed for at afslutte et vaping-terapi end et traditionelt nikotin erstatningsterapi. Megan McArdle kender selv mindst et halvt dusin unge rygere, som har sparket til nikotinafhængigheden, takket være vaping. Derudover udtaler hun også, at samlet set har hendes venner sandsynligvis tilføjet mindst et par årtier af menneskeliv ved at skifte til vaping, hvilket Public Health England vurderer til at være 95 % mindre skadeligt end at trække cigaretrøg ind. 

 
Find din nye el cigaret her og mærk fordelene på egen krop

 

Fordele og ulemper ved e cigaretter

På den ene side mener forskere, at e cigaretter er mindre usunde end tobak. Brugere af e cigaretter er kendt for, at have en mindre mængde af en række giftige og kræftfremkaldende stoffer i kroppen end rygere, viser en ny forskning. Ny undersøgelse viser, at langtidsbrugere af e cigaretter har færre tegn på en række kræftfremkaldende og giftige stoffer i deres spyt og urin sammenlignet med almindelige tobaksrygere. Forskerne konkluderer altså at dampen fra e cigaretter er mindre usundt end almindeligt tobaksrøg. Lion Shabab, som er seniorforsker på University College, London og har udgivet et indlæg i tidsskriftet Annals of Internal Medicine mener, at e cigaretter kan hjælpe folk med at tage hånd om deres afhængighed på en sikker måde og få dem til at stoppe med at syge. På den anden side kan e cigaretter stadig være skadelige. Der er lavet en undersøgelse ifølge, Niels them Kjær - hvor undersøgelsen er lavet på et mindre antal mennesker, som ikke har brug e cigaretterne i særlig lang tid. Derudover tester forskerne også tobaks specifikke kræftfremkaldende stoffer, og de findes selvfølgelig ikke i lige så høj grad i e cigaretter, da de jo ikke indeholder tobak. Det vil sige, at der kan være andre stoffer i e cigaretter, som kan være skadelige - og som disse forskere ikke har undersøgt. Derfor er resultatet ikke en blåstempling af e cigaretter, understreger Niels them Kjær. 

Posted in: Information om E-cigaretter
2019-09-30