Chat with us, powered by LiveChat
COVID-19 - Vi leverer til døren som sædvanligt - Læs mere ​her

E-cigaretter i kulden – de bedste tips til vinteren

E-cigaretter i kulden – de bedste tips til vinteren

En ting, som tobakscigaretter har til deres fordel, er, at de utroligt simple at sætte gang i. Tag en cigaret ud af pakken, svirp lighteren og nyd kombination af kræftfremkaldende sod og karbonmonoxid. Dette kan gøres i alt slags vejr, hvilket er en klar fordel, da udenfor er det eneste sted, man efterhånden må ryge. Selvom du måske har det stramt i noget vejr, så kræver din cigaret blot, at du tildækker i ly for regn og vind. Årstiden er essentielt ligegyldig, når det drejer sig om en teknologi så primitiv, som tobakscigaretten består af.

Elektroniske cigaretter er naturligvis en del mere avancerede end de gode gamle antændelige typer, hvorfor man skal tænke sig ekstra om, når man vælger at dampe om vinteren, fordi der er visse forhold, man skal være opmærksom på.

Batteriproblemer om vinteren

Batteriets levetid om vinteren

Når vinteren banker på, bliver elregningen dyrere. Du skruer oftere op for varmen, de korte dagstimer giver flere timer i lampelys, og du bruger højst sandsynligt også mere tid foran TV og computer på grund af kulden. Elektroniske cigaretter har nogle andre ulemper i koldt vejr. Teknisk set bruger batteriet egentlig den samme mængde energi, men lave temperaturer kan reducere batteriets levetid med en god sjat, medmindre du tager visse forholdsregler.

Et batteri er et energidepot. Når du lader det, vil den gennemstrømmende elektricitet skabe kemiske reaktioner i batteriets elektrolytter, der konverterer elektrisk energi til kemisk energi. Når så batteriet er forbundet til et kredsløb, vil reaktionerne blive omvendt, hvilket giver en strømning af elektricitet tilbage i kredsløbet – dette er tilfældet i en elektronisk cigaret. Energiomstillinger er aldrig helt 100 % effektive, men det er den mest optimale løsning.

Disse kemiske reaktioner kan gøre batteriet mindre effektive i kulden, hvorfor batterier og kulde ikke er noget godt match. Elektricitet er grundlæggende en strømning af elektroner i et kredsløb og for at få disse elektroner i bevægelse, skal de overbevises om at forlade de atomer, som de er en del af. Det er nemmest at få dem i bevægelse, når de er på et højt niveau af energi. Når så batteriet er koldt, er energiniveauerne meget lavere.

Det betyder, at der skal langt mere energi til om vinteren for at gøre elektronerne aktive, før de kan løsnes og sendes i kredsløb mod din coil. Litium-ion batterier er mest effektive mellem 0 og 60 graders celsius, og uden for dette spektrum af grader begynder effektiviteten kraftigt at dale.

Sådan påvirker kulde dit batteri

Ved omkring -10 grader vil et fuldt opladet batteri have omkring 70 % af dets normale kapacitet, men den faktiske ydeevne kan være en del dårligere end det. Hurtig afladning øger tabet af ydeevne voldsomt, hvilket er dårlige nyheder for dig, der nyder Sub-Ohm dampning. Du kan hurtigt tabe 50 % kapacitet ved ganske få minusgrader.

En anden konsekvens er, at maxspændingen i et batteri vil falde til noget så lavt som 3.7V for et fuldt opladet batteri. At bruge batterier i kulde kan ikke give permanent skade til batteriet, men man kommer ud for, at man oftere skal oplade det. Når du så oplader batteriet, skal du sørge for at gøre det i stuetemperatur, fordi opladning i kulde kan reducere batteriets kapacitet permanent.

Løsningen er dog ikke for besværlig – du skal bare sørge for at opbevare dem et varmt sted. På vores breddegrader er det tilstrækkeligt, medmindre du står i sne til navlen, at opbevare dem i en jakkelomme eller lignende lune steder.

Sådan påvirker kulde din E-væske

E-væske om vinteren

Du forventer nok ikke at have nogle problemer med din E-væske i kulden, fordi du måske er blevet fortalt, at væsken ikke kan fryse til, men sådan forholder det sig ikke helt. ANTZ, en antidamper organisation, har på forkert vis fået overbevist nogle om, at E-væske indeholder kølervæske. Det er rigtigt, at propylenglykol er brugt i en del kølervæske, selvom det for det meste er fordi, at det er ufarligt. Det er dog ikke rigtigt, at der bliver brugt kølervæske i E-væske. 

Den anden grund er, at E-væsken først fryser ved -59 grader celsius, og hvis man er fanget i en situation, hvor det er så koldt, har man nok større behov at opfylde end behovet for E-cigaretter. Den anden hovedingrediens er vegetabilsk glycerin, hvilket gør sagen lidt mere kompliceret. 100% rent vegetabilsk glycerin fryser ved 13 grader celsius, hvilket kort sagt ikke er specielt koldt, men lige så snart du begynder at mixe det med næsten hvad som helst, falder denne frysetemperatur i voldsom grad.

Lav en 2:1 mix med vand og frysetemperaturen dropper helt ned til -46, hvilket også er grunden til at glycerin bliver brugt som en ikke giftholdig kølervæske. Faktisk har de fleste væsker et højere frysepunkt, når de er helt rene, og E-væske har nok ingredienser til, at det kræver ret ekstraordinære temperaturer for, at det fryser til. Du kan dog rende ind i problemer lang tid før, du når frysepunktet. Kolde væsker har en tendens til at blive klæbrige, hvilket betyder, at de er sværere at opsuge for din enhed. Noget, der virker for dig og dit coil om sommeren, kan gå hen og få det svært om vinteren, hvilket kan forårsage tørre sug eller helt udbrænde bomuldsvægen.

Overvej hvor slimet en flaske E-væske er, når du lige har taget den ud af fryseren. Dette sker mest på grund af mængden af vegetabilsk glycerin, så hvis du har tænkt dig at bruge væsken, mens det er koldt, sørg for, at det er med en E-væske, der er mindst 50 % propylenglykol.

Hvis du er allergisk eller sensitiv over for propylenglykol, skal du ikke prøve at fortynde væsken med destilleret vand i stedet. Det kan virke fint nok inden for i varmen, men uden for i kulden er det helt anderledes. Lige så snart indholdet af vegetabilsk glycerin dropper under 66,7 %, forøges frysepunktet igen, og selvom det er usandsynligt, at det bliver koldt nok til at fryse, hvilket væsken bliver klistret nok til, er det ikke er helt sundt for din E-cigaret.

Moderne Sub-Ohm beholdere er designet til at kunne håndtere væsker med høje niveauer af vegetabilsk glycerin i stuetemperatur, så de burde også kunne fungere med væsker af 50 % propylenglykol – selv når det er mere end blot frysende. Beholdere, der kan ombygges, skal måske bruge lidt justering for at kunne holde ydelsen oppe. Hvis den har væskekontrol, kan det holdes kørende ved blot at åbne den lidt. I tilfælde af, at det ikke gør, kan du skifte til en coil med højere kapacitet.

Coils, der er mere åbne, kan også hjælpe på det. Det hjælper i hvert fald ikke at bruge mere avancerede og komplicerede coils. Jo mere ledning, der er i den, jo mere energi skal der bruges på at varme det kolde metal op til temperaturer, man kan dampe på. Holder du din forstøver opvarmet, vil E-væsken ikke tyknes i samme grad, og det kan give større nydelse i sidste ende. Det, der er i beholderen, burde være i orden, fordi det er placeret ovenpå moddet, hvilket er at finde i din inderlomme, hvor du også bude opbevare dine flasker med E-væske.

Frosne læber og drip tips

Et mod eller en beholder fyldt med væske kan rumme en betragtelig mængde varme. Det betyder, at det godt kan tage lidt tid for enheden at køle ned til temperaturen i de omgivelser, den befinder sig i. Et drip tip er noget mindre, og nu til dags er de fleste lavet af stål.

De fleste af dem har isolerende fundamenter, der forhindrer coils drevet af høje niveauer af energi i at overophede. I koldt vejr betyder det dog, at et drip tip på grund af den samme isolering let kan blive koldere end resten af enheden. Moddet føles måske varmt i hånden, men lige så snart din mund får kontakt med E-cigaretten, kan du nemt blive overrasket.

Koldt metal under frysepunktet kan have den negative effekt at sætte sig fast til dine læber. Sætter du altså dine læber på et stykke metal, der har en temperatur under frysepunktet, kan du risikere at få en forfrysning – især fordi det tynde hud på dine læber er ekstra udsat. Derfor kan det altså være en god idé at gå væk fra drip tips lavet af metal om vinteren. 

Frygt ej frosten

Dampning om vinteren er ikke udelukkende dårlige nyheder. Hvis du i forvejen ikke kan lide at tiltrække for meget opmærksomhed, er dampningen om vinteren ideelt, fordi alle vil lave skyer af damp. Dine skyer vil måske være lidt tykkere, men sammenlignet med sommeren er det ikke noget bemærkelsesværdigt. Andre personers ånde om vinteren er faktisk i sig selv et vældigt interessant emne, fordi selv uden cigaretter eller andet vil de udånde relativt tydelige skyer, hvilket er en god indikator for, hvor meget af andres ånde, vi reelt set kommer i forbindelse med i vores dagligdag. Alle de bakterier og virusser, der findes i folks ånde, kommer til tydeligt skue om vinteren.

Grunden til, at vi som udgangspunkt bliver mere syge om vinteren er faktisk ikke det, at vi uden for i kulden, men fordi vi bruger mere tid inden for med andre mennesker i et relativt varmt og fugtigt klima. Et sådant klima giver ideelle arbejdsbetingelser for bakterier, der hængende venter i luften på at blive inhaleret og på den måde inficere deres næste offer med hoste, løbende næse og alle de andre godter, der kommer med en forkølelse.

Dampere er faktisk mindre følsomme over for dette end andre, fordi propylenglykol ikke blot er en god kølervæske, men også et godt middel til at dræbe bakterier. Der er dog ikke lavet deciderede undersøgelser på dette endnu, men det er højst sandsynligt. Det dræber de fleste bakterier og vira ved kontakt, så hvis din mund og hals tager imod propylenglykol, vil dit luftvejssystem være et ubehageligt sted for alle disse uhumskheder.

Hav det sjovt!

Dessert smage

Udnyt dine muligheder for en sæsonbestemt omgang dampning. Cigaretter virker måske på samme måde i al slags vejr, men til gengæld smager de også ens. En af fordelene ved at dampe er, at der findes et utal af smage, som dur i al slags vejr. Se alle vores smage her:E-væske

Det kan sagtens være hyggeligt med rygning i offentlige områder med en øl i hånden om sommeren, men de samme områder taber en masse appel om vinteren, når der ligger en klump slud på jorden, og vinden slår lige så hårdt som i Sibirien. Overordnet set kan dampning i kulde kræve lidt planlægning og lidt ekstra arbejde for at holde din enhed i topform, men det er samtidig også det hele værd i sidste ende. Følg blot disse simple råd, og din glæde for dampning forsvinder næppe på grund af en kold vinter. 

Posted in: Gode råd om E-cigaretter
2017-06-20