Citater om elektriske cigaretter House of Cards

Rygning har altid indikeret det sofistikerede og det mystiske; hvor mange gange har James Bond ikke tændt en cigaret på det store lærred? 

Det ændrede sig dog en smule, da man fandt ud af, at tobak var mere end bare normalt skadeligt for helbredet. Heldigvis opfandt Herbert A. Gilbert dog en røgfri pendant, der blev godkendt i 1963, og som koncept gik under navnet dampning - eller vaping (Læs mere om det her).  Dampning har vokset sig stort - også i dine yndlingsfilm.

Oxford Dictionaries valgte ‘vape’ som årets internationale ord i 2014 - og det er ikke overraskende, da man finder referencer til konceptet overalt, samt det faktum at adskillige kendisser har taget fænomenet til sig. I 2014 dampede skuespillerinde og tidligere model Katherine Heigl sammen med David Letterman under hans show for at uddybe de mange fordele, som E-cigaretten har - blandt andet at det er en god måde at afvænne sig fra tobaksrygningen på.

 

Dampning i TV-shows

2 Broke Girls havde premiere i 2011. I showet følger man Max og Caroline; to evigt uheldige ejere af en cupcake-shop, som bliver tvunget til at genopbygge deres liv fra bunden. 

Sæson 4 episode 11 viser en flok ‘hipsters’, der tager deres E-cigaretter med ind på den lokale restaurant - noget, som får dem smidt ud af biksen. Det er også værd at notere sig, at Sofie også damper på et tidspunkt i restauranten, hvor ingen virker til at gå nøjere op i det. Tilsyneladende har de altså intet imod dampning - hipsters er derimod en anden historie. Til manges forfærdelse stoppede showet dog i april 2017.

House of Cards (premiere i 2013) er en Hollywood-serie, der har sit navn efter den britiske ækvivalent skabt af BBC; den amerikanske version er med blandt andet Kevin Spacey, Robin Wright og Kate Mara. Frank, spillet af Kevin Spacey, damper på et tidspunkt for at, med hans egne ord, komme af med tobaksafhængigheden.

 

 

Humans havde premiere på AMC i 2015, og hvis du ikke har set det, kan serien bedst beskrives som filmen ’Robotmennesket’ på steroider …

Langt ude i fremtiden er mennesket begyndt at ansætte de såkaldte “Synths”, der er en hybrid mellem en robot og et menneske med kunstig intelligens, som familiens personlige servanter. Dampning kommer ind i billedet takket være detektiv Drummond (spillet af Neil Maskell), og det har kastet en masse diskussioner af sig på diverse online fora. AMC har i 2017 bekræftet en tredje sæson i serien.

HBO’s True Detective med Matthew McConaughey (som Rustin Cohle) og Woody Harrelson (som Martin Hart) er et af de mest populære TV-dramaer i skrivende stund.

De spiller to erfarne detektiver, der arbejder på en af de mest grusomme forbrydelser, de nogensinde har stået over for. Hvis du er til hårdkogt politidrama eller noir-genren generelt, vil du helt sikkert også synes om True Detective.

I løbet af sæson 2 kører Paul Woodrugh sammen med Ani Bezzerides, og da han ser hende dampe, kommer han med kommentaren: “Is that a f--- E-cigarette?”. Der florerer rygter om en tredje sæson efter en knapt så succesfuld anden sæson med en række utilfredse seere, der kræver, at serien opper sig.

 

 

Serien Billions havde premiere i 2016, og den er allerede godt på vej mod en tredje sæson. Karaktererne Bobby og Lara Axelrod deler en E-cigaret i anden episode, og i følge visse nyhedsoutlets har modellen Pax 2 været meget i TV takket være enhedens store popularitet blandt stjernerne. Pax 2 har blandt andet været med i Benders, Entourage, Broad City og Looking udover Billions.

Matador, ikke den danske udgave, var et kortlivet show, der kom frem i 2014 med fodboldspilleren Tony “Matador” Bravo (spillet af Gabriel Luna) som hovedperson, der i sin fritid er undercover agent for CIA.

Serien blev dog aflyst efter første sæson på grund af manglen på international anerkendelse. Samuel (spillet af Louis Ozawa Changchien) er tilsyneladende set dampe på en cigalike (i hvert hvis man skal tro brugere på e-Cigarette-Forum)

The Simpsons har over årene også skabt mere end bare én reference til E-cigaretten: I episoden “Let’s Go Fly A Coot” fra 2015 bliver Bart introduceret til dampning af Milhouses kusine Annika, og han køber herefter alt sit damperudstyr i Kwik-E Mart. Episoden var ret kontroversiel, fordi Maggie - ja, babyen - også damper i episoden. Selv pedellen Willie er set dampe - med en sækkepibe naturligvis.

 

 

Dampning i film

The Tourist kom ud i 2010 med Angelina Jolie og Johnny Depp i hovedrollerne. Filmen indtjente omkring 278 millioner dollars med et budget på cirka 100 millioner dollars. Selvom den ikke faldt i god jord hos mange filmkritikere, blev den stadig nomineret til 3 Golden Globes efter dens udgivelse. Frank Tupelo, spillet af Johnny Depp, er en gængs damper, og ved det allerførste møde med Elise, Angelina Jolie, holder han en E-cigaret i hånden.

 

 

Sex Tape med Jack Black, Jason Segel og Cameron Diaz kom ud i 2014. Selvom “Jack Black Sex Tape” ikke umiddelbart er noget, man har lyst til at Google, så dukker der med denne søgning en scene op, hvor Jack puffer på en E-cigaret, mens han spiller sin rolle som indehaveren af YouPorn. Men det er åbenbart også i sin fritid, at Jack Black damper. En Reddit-bruger har fortalt en historie om, hvordan Jack Black kiggede forbi den lokale forhandler for at købe en E-cigaret - sandt eller ej? Det er op til dig.

 

 

Uden at fortælle for meget om filmens plot så er The Lazarus Effect en fornyet udgave af de klassiske Frankenstein-film og samtidig helt bestemt en film, som dem, der er til gys og grusomheder, vil synes godt om. Hvad sker der, når man genopliver de døde? Clay (spillet af Evan Peters) er vist dampende i flere scener gennem hele filmen, og du vil efter filmen højst sandsynligt sidde tilbage med fornemmelsen af, at The Lazarus Effect er en af de bedste gysere med E-cigaretten involveret.

Drive Hard (2014) er en film med John Cusack som en pensioneret racerkører, der bliver kidnappet af en nådesløs tyv, som tvinger ham til at være personlig chauffør. Cusack er også kendt som en damper i sit private liv, og han damper samtidig i adskillige film udover Drive Hard, men i denne film (som i øvrigt oprindeligt var navngivet Hard Drive) gør han det mere kontinuerligt end i andre.  

Efter en langtrukken debat på diverse online fora kan det også næsten konkluderes, at han damper på en eGo C-Twist i både selve filmen og traileren.

Hangover-trilogien er en filmrække, som man ikke forventer det store af, men de sætter hurtigt gang i lattermusklerne. Det er drengerøvskomedie med den perfekte miks af klassiske humoristiske virkemidler, som udmunder sig i en film af den helt rette komiske støbning. Og så tog Mike Tyson i øvrigt sangtimer for at øve sig på rollen som sanger til brylluppet. Hangover er nævnt her, fordi Marshall, “skurken” i del 3, damper adskillige gange i løbet af filmen.

Map to the Stars har Julianne Moore, Mia Wasikowska, Robert Pattinson og - naturligvis som den store damperentusiast, som vi ved, han er - John Cusack i hovedrollerne. John spiller rollen som Stafford Weiss, der er portrætteret som en damper gennem hele filmen. 

Neighbors med Seth Rogan, Kelly Radner, Zac Efron og Dave Franco udkom i 2014, og ja, Dave Franco er i familie med James Franco - de er brødre. 

I nogle lande blev filmen udgivet som Bad Neighbors i stedet, og den indtjente godt og vel 270 millioner dollars. Og du skal ikke gå meget længere end dit foretrukne online E-cigaret-forum for at blive mindet om, at Zac Efron damper i filmen.

 

 

Dirty Grandpa er med Robert de Niro og Zac Efron (igen), der spiller barnebarnet af en hårdfør krigsveteran. De to modsætninger er tvunget ud på et roadtrip på grund af bedstemorens død.

På vejen finder Zac ud af, at hans bedstefar har haft en liv og nogle egenskaber, som han aldrig kendte til. I filmen ser vi Efron dampe, men det er dog ikke E-cigaretter - det er derimod crack. Vær opmærksom på ikke at forveksle denne film med Johnny Knoxville-filmen af samme navn fra 2013.

 

 

Harold and Kumar Escape from Guantanamo Bay udkom i 2008 som en del af Harold & Kumar-serien. Kumar får dem begge to i en kattepine, da han ret tidligt i filmen tager sin røgfrie bong med på et fly. Ja, det svarer til deres egen version af dampning, som de opfandt, før dampning blev anerkendt og populært.

Cymbeline (også udgivet som Anarchy i Storbritannien) er en film fra 2014/15 med Ethan Hawke, Ed Harris, John Leguizamo og damperen Milla Jovovich, der er en moderne genfortælling af Shakespeares stykke af samme navn (navnet på Shakespeares stykke er Cymbeline - ikke Anarchy). Tilsyneladende havde firmaet Smokestik betalt et sekscifret beløb for at få E-cigaretten med som product placement - var det det værd?

Beneath the Darkness (2011) er en Hollywood-skrækfilm med Dennis Quaid, Tony Oller og Aimee Teegarden. Quaid spiller Vaughn Ely, en psykopatisk morder, der damper flere gange i løbet af filmen.

Sons of Anarchy, der dog ikke handler om vaping, har inspireret et hold af dampentusiaster til at skabe deres SoA-brand af E-væske ved navn Sons of Vapor. Vi kan kun gisne om, hvad det smager af; cigaretter, læderjakker, motorolie og brændte dæk?

 

Dampning i videospil og musikvideoer

Men hvad så med fiktion, der ikke falder under kategorierne film, TV-shows og bøger? Damperfænomenet er ikke kun begrænset til film og TV. Dampning har blandt andet været en del af det populære Metal Gear Solid V: The Phantom Pain fra 2015.

 

 

Snake, spillets hovedperson, der altid har været kendt for at ryge, skifter fra at kæderyge cigarer til at puffe på en E-cigaret kaldet the Phantom Cigar. Når dette sker i spillet, kan du spole hurtigt over en del af spillets realtid cyklus.

The Sims er en af de mest populære spilserier, der nogensinde er lavet, fordi spillet blandt andet tilbyder de såkaldte expansion packs, der tillader spilleren at modificere og lege nærmest ubegrænset.

 I The Sims 4 kan man oplåse en enhed ved navn The Bubble Tower: Kort forklaret er det en vandpibe/E-cigaret hybridform, hvorfra din simmer kan få smagsvarianter som Cosmic Encounter, Deepest Plum, Fairy Fizz og andre humørændrende muligheder. Ifølge diverse fora kan man snyde sig til at få gasser som Radon, Sulfur, Argon, Helium og Krypton. Det anbefaler vi dog ikke, at man leger med i virkeligheden.

Vape Master er for tilhængere af mini games, og det handler 100% om dampning. I spillet er dit mål at få så meget damp ud af enheden på det helt rigtige tidspunkt. Kigger man på tilbagemeldingerne, er der meget positiv feedback, så det kan være et spil, du som damper kan bruge til at slå tiden ihjel med.

Lyst til se Dave Grohl sætte gang i en fest på et plejehjem? Det er præcist det, der sker i musikvideoen til deres single Run, som udkom 1. juni 2017. Vi har selvfølgelig kun nævnt videoen her, fordi Dave damper i videoen. Og hvis man ikke allerede ved det, så er Foo Fighters på vej med deres niende album.  

 

Pittsburgh Writer Ron Gavalic har endda skrevet et indlæg ved navn “Writing Characters Who Vape” i 2014 for at få flere forfattere til at inddrage dampning i deres fortællinger - samt hvordan man får det tekniske på plads.

Damper din fanfic-udgave af Gandalf, eller har du andre foretrukne karakterer, der damper? Fortæl os nærmere om det i kommentarsektionen herunder.