Alt du bør vide om flyrejser og E-cigaretter

Hvert år drager hundredtusindvis af danskere til udlandet. Der er sommerferierne til Gran Canaria, efterårsferien i New York eller London, skiferien i Wagrain og meget mere til.
Uanset om turen går til østrigske bjergtopper eller til varme himmelstrøg på en ferieø, vil de fleste E-rygere gerne have sin E-cigaret med. Dette kan helt sikkert også lade sig gøre, således man kan få nydt sin E-oplevelse, mens man er afsted. Man bør være opmærksom på de regler, der gør sig gældende på flyveturen, så man ikke bliver stoppet og får sin E-væske konfiskeret i lufthavnen.
Dette hjælper vi dig godt på vej med i denne artikel, hvor vi skitserer de grundlæggende regler og retningslinjer for, hvordan du sikkert og nemt kan få din E-væske med igennem lufthavnen og på flyet.

E-cigaretten med på vingerne

Du skal ud at flyve, og du vil gerne have din E-cigaret og din E-væske med på flyveturen – men hvordan er det nu, det forholder sig? Reglerne for lufthavnesikkerhed er heldigvis universelle og generelle, hvorfor alle regler mere eller mindre er ens i alle danske og europæiske lufthavne. Dette gør sig også gældende for reglerne for E-cigaretter og tilhørende udstyr.
I dette tilfælde har vi været i kontakt med Københavns Lufthavne, der her bringer svarene på mange af de spørgsmål, du kunne brænde inde med. Skal E-væsken pakkes i en gennemsigtig pose? Må den overhovedet komme ombord på flyet? Kan jeg ryge i lufthavnen?

At dampe i lufthavnen

I København er det ikke tilladt at dampe i lufthavnen. Dette skyldes, at det kan være svært at skelne imellem, hvorvidt der er tale om røg/damp fra en almindelig cigaret eller en E-cigaret, hvorfor man her har skåret alle over én kam ved at forbyde E-cigaretrygning også. Husk derfor at få stillet lysten til at E-ryge allerede inden, du checker ind i lufthavnen.
I nogle lufthavne findes der dog rygeskure, hvor det er helt tilladt at dampe, ligesom man også gerne må ryge almindelige cigaretter der. Bemærk dog, at du her er tvunget til at stå med de cigaretrygere.

 

Flyet

 

At dampe i flyet

Vi har ikke været i kontakt med samtlige flyselskaber i verden for at besvare dette spørgsmål. Der er ganske enkelt for mange.
Os bekendt er der dog ingen flyselskaber, hverken danske eller udenlandske, der tillader dampning ombord på flyet. Årsagen til dette er den samme som den, der fremføres af lufthavnene – der kan ikke ses forskel.
Bemærk dog, at der – måske – findes et enkelt flyselskab eller to derude, der tillader E-rygning ombord på flyet. Du kan derfor kontakte dit flyselskab for at få svar på spørgsmålet, men der er yderst stor sandsynlighed for, at det ikke er tilladt.
Lufthavne og fly er derfor i næsten alle tilfælde E-cigaretfri-zone. Derfor må du leve med, at du ikke kan få stillet din trang eller lyst fra det tidspunkt, du går ind i den danske lufthavn og indtil, du træder ud af lufthavnen på din destination, hvilket naturligvis ligeledes gør sig gældende den anden vej, når du rejser hjem.

Eleaf iStick Pico 75W TC Full Kit
Eleaf iStick Pico 75W TC Full Kit

389,00 kr

Kom korrekt igennem sikkerhedskontrollen med din håndbagage

Det kan være svært at vide, om man gerne må have sin E-væske og sin E-cigaret med op i flykabinen.
Mange frygter derfor sikkerhedskontrollen i lufthavnen, hvor ens lommer og håndbagage gennemgås.

Det er vigtigt at huske på, at sikkerhedskontrollen er blevet etableret for at undgå, at der kommer farlige objekter med ombord på flyet – eksempelvis knive, skydevåben, bomber og lignende.
Derfor er det naturligvis også lovligt at medbringe sin E-cigaret og E-væske ombord på flyet og igennem sikkerhedskontrollen. Dette vil ikke blive konfiskeret.
Der gælder dog de samme regler for E-væske som for alle andre væsker – eksempelvis parfumer, hårgele, shampoo og lignende. E-væsken skal derfor opbevares i gennemsigtig og genlukkelig plasticpose, der har et rumfang på maksimalt én liter. Poserne kan købes i flere supermarkeder, butikker som Tiger og Normal og i selve lufthavnen i mange tilfælde.
På baggrund af dette, er der derfor også en øvre grænse for, hvor meget E-væske du kan have med i håndbagagen, da posens rumfang sætter nogle grænser.
Der bør dog være rigeligt med plads til E-væske til personligt brug – også selvom ferien strækker sig over et par uger.
Bemærk i øvrigt, at reglerne for sikkerhedskontrollen gælder pr. person. Hvis I rejser flere sammen, kan I derfor gange mængden af væsker op med antallet af passagerer.

Det er dog også værd at kigge på selve E-cigaretten. Denne ligner nemlig på mange måder øvrige elektroniske apparater, da man således også finder lithiumbatterier i barbermaskiner, computere og lignende.
Derfor bør du heller ikke have en eneste betænkelighed ved at medbringe din E-cigaret på flyrejsen, da denne er fuldt ud tilladt.
Dertil kommer, at du ikke behøver at tage E-cigaretten op af din taske, modsat eksempelvis iPads og bærbare computere, når du skal have din taske gennemlyst. 

 

Flyrejser

 

Undersøg din destination på forhånd

På baggrund af dette, er det altså på ingen måde et problem af medbringe sin E-væske og sin E-cigaret i danske lufthavne. Der er nemlig tale om helt ufarligt gods, der ingen skade kan gøre.
Du bør dog undersøge det land, du ankommer i på forhånd, da der kan være særlige love og regler i forhold til E-cigaretter.
I enkelte lande er det således, modsat Danmark, ulovligt at bruge sin E-cigaret i det offentlige rum, ligesom der også findes et fåtal af lande, hvor det faktisk er helt ulovligt at bruge sin E-cigaret.
I langt de fleste lande bør man dog ikke bekymre sig, men man bør alligevel lav lidt research og undersøgende arbejde på forhånd, således man ikke får sig en uheldig ferieoplevelse, hvor man bruger sin E-cigaret på en ulovlig eller uhensigtsmæssig måde.

Tilbage for os er der blot at sige: rigtig god tur!