Chat with us, powered by LiveChat
COVID-19 - Læs mere ​her

Dag-til-dag levering

Fri fragt over 350,-

5 stjerner på Trustpilot

E-cigarettens historie

E-cigarettens historie

Vidste du at - Herbert A. Gilbert opfundet E-cigaretten

Den første E-cigaret blev opfundet i 1963 af Herbert A. Gilbert

Den første type E-cigaret kan spores tilbage til amerikaneren Herbert A. Gilbert, der i 1963 ansøgte om patent på “en cigaret uden tobak og røg”, hvor man “udskiftede tobak og papir med opvarmet, fugtig og smagfuld luft”. Enheden producerede nikotinfri damp med smag. Ansøgningen om patent blev godkendt i 1965, og Gilberts opfindelse var forud for sin tid. Der blev lavet prototyper, men disse fik ikke meget opmærksomhed, fordi rygning stadig var populært. Gilbert sagde tilbage i 2013, at nutidens elektroniske cigaretter er baseret på designet, som han dengang fandt på.

Gilberts egne ord om, hvordan han ser på E-cigaretten i dag i forhold til den, han i sine unge dage opfandt.

“For over 50 år siden opfandt jeg og tog patent på den allerførste elektroniske cigaret. Den eneste af slagsen i hele verden. Da John Cameron spurgte, om jeg ville med på hans hold af opfindere og udviklere, var jeg ovenud spændt på endelig at kunne realisere min vision om at hjælpe rygere, der udelukkende havde tobaksrygning som mulighed.

I dag er jeg stolt over at være en del af Human Health Organization-holdet, som brander deres E-cigaretter “1963” til ære for min opfindelse fra samme år. Min oprindelige produktbeskrivelse var: “en cigaret uden tobak og røg”, hvor man “udskiftede tobak og papir med opvarmet, fugtig og smagfuld luft”. Selvom teknologien har ændret sig meget siden da, er grundkoncepterne stadig de samme: En røglignende damp, der kan inhaleres og bruges til at transportere nikotin ind i kroppen via lungerne. 

Dengang var mit ønske at give et alternativ til den plage, som tobakscigaretter var. E-cigaret-markedet er eksploderet, og min drøm er tættere på end nogensinde før. Jeg tror på, at mit samarbejde med Human Health Organization kan redde millioner af liv fra kræft og andre tobaksrelaterede sygdomme, ligesom mit mål også var dengang.”  - Herbert A. Gilbert

Herbert A. Gilberts tegning - verldens første E-cigaret 

Her er tegningen, som Herbert A. Gilberts opfindelse er baseret på, og som der blev taget patent på.

Vejen til den moderne E-cigaret


Phil Ray, en af foregangsmændene for computere, begyndte i 1979 et samarbejde med sin personlige mediciner Norman Jacobson om at skabe den første kommercialiserede udgave af E-cigaretten (som faktisk ikke var elektronisk; den afhang af fordampning af nikotin). Den første officielle research på området handlede om nikotin i kroppen. Kommercialiseringen af produktet nåede ud til de store butikker. Men enheden blev aldrig det lovende stykke teknologi, som man havde håbet på. Den havde simpelthen for mange fejl, mener Jacobson. Selvom produktionen af enheden løb ind i en mur, havde skaberne alligevel skabt en helt ny term: Vape (at dampe).

I det 20. århundrede og i de tidligere 00’ere blev adskillige patenter på forskellige nikotinenheder med inhaleringsformål udstedt til både tobaksvirksomheder og private investorer. De fleste enheder virkede via fordampning eller fysisk fremdrift, men få af dem var også meget lig de E-cigaretter, vi kender i dag. Et enkelt system baseret på kemiske reaktioner, som blev opfundet i 1900’erne, er stadig under udvikling. Reynolds bragte den såkaldte Eclipse “heat-not-burn”-enhed på markedet. Den er en blanding af en ren nikotininhaleringsenhed og en antændelig cigaret (se også Philip Morris’s Accord). Produkter, der minder om nutidens E-cigaretter, nærmede sig kommercialisering i 1990’erne (eksempel). Et stort amerikansk tobakfirma bad om tilladelse fra FDA (som dengang ikke lovgav om tobakprodukter, men dog lovgav om enheder til at levere medikamenter/præparater) til at bringe en version af E-cigaretten på markedet omkring 1998. FDA afviste deres forespørgsel, fordi enheden ikke var godkendt til levering af medikamenter/præparater. Det kan forklare, hvorfor mange forsøg på at introducere E-cigaretten gennem historien løb ud i sandet, selvom historikken er en smule sløret. 

Han Lik - Verldens første moderne E-cigarett

Den moderne E-cigaret blev opfundet af Hon Lik

Hon Lik, en kinesisk farmaceut og udvikler, der arbejdede som medicinsk forsker for et produktionsfirma af ginsengprodukter, bliver ofte krediteret for at være opfinderen af den moderne E-cigaret. Lik stoppede med at ryge, efter hans far, som også var storryger, døde af lungekræft. I 2001 tog han de første spæde skridt til idéen om en højfrekvens, piezoelektrisk ultralyds-afgivende enhed, som kunne fordampe en sammentrykket stråle af væske med den nødvendige mængde nikotin. Dette design giver en røglignende damp. Lik påstod, at opvarmning baseret på modstand/ohm gav et bedre produkt - og det mest besværlige var egentlig bare at skalere enheden ned til lommestørrelse. Liks opfindelse var tiltænkt som et alternativ til rygning.

Hon Lik fik patent på sit design af den moderne E-cigaret i 2003. E-cigaretten blev som det første introduceret til det nationale kinesiske marked i 2004. Mange udgaver af den har fundet vej til butikker i USA, hvor størstedelen bliver solgt online af mindre firmaer. E-cigaretten kom til det europæiske og amerikanske marked i henholdsvis 2006 og 2007. Firmaet Golden Dragon, som Lik arbejdede for, fik deres registrerede internationale patent i 2007. 

Virksomheden skiftede da navn til Ruyan (som betyder “lignende rygning”) senere samme måned, hvor de også begyndte at eksportere produkter. Mange amerikanske og kinesiske E-cigaret-virksomheder har kopieret designet på ulovlig vis, men sluppet afsted med det, så Lik har ikke fået den økonomiske anerkendelse, han fortjener for sit produkt (selvom enkelte amerikanske producenter har kompenseret ham gennem retslige forlig). Ruyan skiftede senere navn til Dragonite International Limited. I dag benytter de fleste E-cigaretter sig af en batteridrevet varmeenhed i stedet for det tidligere anvendte ultrasoniske teknologiske design.

Ruyan - Verldens første moderne E-cigarett

Ruyans første E-cigaret blev introduceret i Kina i 2004

E-cigaretterne på det internationale marked

Da E-cigaretterne kom på det internationale marked, var en del brugere utilfredse med kvaliteten af enhederne. Og derfor fortsatte E-cigaretten med at udvikle sig fra den tredelsenhed, som første generation af E-cigaretter var. I 2007 opfandt de britiske entreprenører Umer og Tariq Sheikh den såkaldte cartomizer. Cartomizeren sikrer en mekanisme, hvor det opvarmende coil fungerer som en integreret del af tanken med E-væske. Denne enhed blev søsat på det britiske marked i 2008 under deres Gamucci-brand, og designet er nu det mest brugte blandt alle cigalike-modeller. Andre brugere begyndte selv at rode med de forskellige dele for at skabe en skræddersyet E-cigaret - og hobbyen, som vi i dag kender som modding, blev et fænomen. Det første rigtige Mod blev udviklet af Ted og Matt Rogers tilbage i 2008 under navnet “Skruetrækkeren”. Her blev batteriet udskiftet med et, der kunne holde længere.

Andre entusiaster byggede også deres egne modeller for enten at forbedre funktionaliteten af produktet eller dets æstetiske udtryk. Da billeder af disse Mods begyndte at florere på diverse online damperforums, tiltrak de sig voldsom opmærksomhed, og producenter og opfindere begyndte at producere dem i massevis.

Efterspørgslen på brugerdefinerede E-cigaretter begynder at stige

Den stigende efterspørgsel på brugerdefinerede E-cigaretter tvang mere eller mindre nogle producenter til at skabe enheder med udskiftelige komponenter, så brugeren kunne sammensætte sin egen E-cigaret. I 2009 udviklede Joyetech eGo-serien, som tilbød kraften fra en skruetrækkermodel med en bruger-aktiveret kontaktknap til det brede marked.

Clearomizeren blev opfundet i 2009. Clearomizer-designet er inspireret af cartomizeren, og den indeholder vægemateriale, en tank til E-væsken og en atomizer med et coil - alt sammen samlet i én komponent. Clearomizeren giver brugeren mulighed for at følge med i, hvor meget E-væske, der er tilbage i tanken. Kort efter, at clearomizeren kom på markedet, blev udskiftelige atomizer coils samt batterier med variabel volt (VV/variable voltage) introduceret. Clearomizers og eGo-batterier blev de bedst sælgende brugerdefinerede komponenter i 2012.

 

E-cigaretter er ved at blive en stor forretning

Store internationale tobaksfirmaer mente, at E-cigaretten blot var en midlertidig dille. Det gik dog hurtigt op for dem, at nichen var kommet for at blive, og at E-cigaretten potentielt set kunne udrydde tobaksprodukter, som vi kender dem. De begyndte derfor selv at producere E-cigaretter og opkøbe allerede eksisterende virksomheder. Blue eCigs, en relativ stor amerikansk producent af E-cigaretter, blev opkøbt af Lorillard Inc. i 2012.

British American Tobacco var den første tobaksvirksomhed, der begyndte at sælge E-cigaretter i Storbritannien. De lancerede Vype i 2013, mens Imperial Tobacco’s Fontem Ventures købte den intellektuelle ejendomsret til Hon Liks og Dragonite International Limiteds produkter for 75 millioner dollars i 2013. I samme ombæring lancerede de Puritane i samarbejde med Boots UK. I oktober 2013 opkøbte Lorillard Inc. en anden E-cig-forretning: Det britisk baserede SKYCIG. SKY blev rebranded til blu. I februar 2014 opkøbte Altria Group Inc. det populære brand Green Smoke for 110 millioner dollars. Altria markedsfører også sin egen E-cigaret, MarkTen-modellen, mens Reynolds American indtog markedet med deres Vuse-produkter. Philip Morris, verdens største tobakfirma, opkøbte den britiske virksomhed Nicocigs i juni 2014. Og i april 2015 købte Japan Tobacco brandet US Logic. Selvsamme Japan Tobacco opkøbte også det britiske firma E-Lites i juni 2014. I måneden efter, juli 2014, solgte Lorillard blu til Imperial Tobacco i en handel på 7 milliarder dollars.

I 2014 oversteg antallet af solgte brugerdefinerede E-cigaretter, Mods, antallet af solgte cigalikes i USA, selvom Mods ofte er en del dyrere. 

E-Cigaretter er ved at blive en stor forretning - E-cigarettens historie

Posted in: Information om E-cigaretter
2017-08-22